„Нормандската четворка” се среща заради украинската криза в Минск
„Нормандската четворка” се среща заради украинската криза в Минск / снимка: Guliver/Getty Images

Президентите на Украйна и на Франция, Петро Порошенко и Франсоа Оланд, и канцлерът на Германия Ангела Меркел пристигнаха в беларуската столица Минск за срещата на върха в "нормандски формат", посветена на намирането на изход от украинската криза, предадоха световните агенции.

Меркел и Оланд пристигнаха по едно и също време и се качиха в една кола, с която се отправиха към Двореца на Независимостта, където ще се състоят преговорите. Самолетът на Порошенко пристигна малко по-късно.

Руският президент Владимир Путин също вече е в Минск за срещата на върха, предаде Ройтерс. В очакване на Путин президентите на Украйна и Франция, както и канцлерът на Германия проведоха кратка тристранна среща в Двореца на Независимостта в Минск, където ще бъдат и преговорите в "нормандски формат".

Дипломатическите усилия за намирането на мирен изход от войната в Източна Украйна се активизираха през миналата седмица - Меркел и Оланд посетиха Киев и Москва, където направиха предложения за изработването на мирен план. В неделя четиримата лидери обсъдиха по телефона развитието на допълнителните консултации по изработването на съвместен документ, която да отчита предложенията на Киев и Москва, посочва ТАСС.

Днешната среща на върха бе предшествана от интензивна работа на Контактната група с участието на представители на Украйна и двете самоообявили се Донецка и Лугансканародни републики” с посредничеството на пратеници на Русия и ОССЕ.

Работата на групата бе при закрити врати и в края на вчерашните й заседания участниците в тях не направиха изявления. Единствено представителят на Донецк Денис Пушилин каза, че е „рано да се говори за прекратяване на огъня”.

Източник: БТА