Обама разговаря по телефона с украинския си колега Петро Порошенко
Обама разговаря по телефона с украинския си колега Петро Порошенко / снимка: БГНЕС, архив

Президентът на САЩ Барак Обама разговаря днес по телефона с украинския си колега Петро Порошенко, за да обсъди конфликта в Източна Украйна, съобщи Белият дом, цитиран от ДПА.

По данни на Белия дом двамата държавни глави са разговаряли за германско-френски усилия за постигане на мирно споразумение, ден след срещата на Обама с канцлера Ангела Меркел и разговорите между тях, чийто фокус бе именно Украйна.

Белият дом не посочи дали Обама и Порошенко са обсъждали позицията на американския президент за евентуално изпращане на оръжие на украинската армия, но подчерта, че САЩ са за оказване на финансова помощ на Киев.

"Президентът /Обама/ поднесе съболезнования във връзка с нарастващия брой жертви сред украинските граждани и изрази твърда подкрепа за продължаващите мирни преговори", съобщи пресслужбата на правителството на Обама, цитирана от ТАСС.

И двамата ръководители са оценили високо участието на Германия и Франция в усилията за мирно решение на конфликта.

Обама и Порошенко също така са се обединили около мнението че "Русия трябва да изпълнява задълженията, поети от нея в Минск през септември".

Американският президент е подчертал, че САЩ възнамеряват да работят с международните партньори за предоставяне на финансова помощ на Украйна.

Източник: БТА