Учени разкриха сърцето на земното вътрешно ядро
Учени разкриха сърцето на земното вътрешно ядро / Thinkstock/Getty Images

Китайски и американски учени твърдят, че вътрешното ядро на Земята има в центъра си ясно очертан район с различна структура на кристалите, съобщи Би Би Си.

За изследването си учените са използвали ехо от земетресения, като са анализирали как то се променя, преминавайки през различни слоеве на Земята.

"Вълните отскачат напред назад от едната страна на Земята до другата", заяви проф. Сяндун Сун.

Данните показват, че вътрешното земното ядро, което е твърд район с големина колкото Луната, се състои от две части. Кристалите във "вътрешното вътрешно ядро" са подредени в посока изток-запад, а тези във "външното вътрешно ядро" - от север към юг.

"Фактът, че откриваме различна структура в различни райони на вътрешното ядро, е показателен за много дългата история на Земята", твърди проф. Сун.

Ядрото, което е на дълбочина над 5000 км, е започнало да се втвърдява преди около милиард години. То продължава да нараства с около 0,5 мм годишно. Различната подредба на кристалите означава, че са се образували при различни условия, както и че планетата ни може да е преминала през драматична промяна през този период.

Източник: БТА