Продават къщи от слама във Великобритания
Продават къщи от слама във Великобритания / Thinkstock/Getty Images

Във Великобритания за пръв път се предлага за продан къща, построена от блокове пресована слама, съобщи Би Би Си. Благодарение на топлоизолационните свойства на материала жителите на подобни домове могат да намалят разходите си за отопление с до 90 процента.

Изграждането на къщи от слама започва преди няколко години. Досега обаче с това са се занимавали хора, които са строили домове за самите себе си. Строителни предприятия не са се осмелявали да използват технологията, страхувайки се, че постройките няма да се реализират на пазара на недвижимите имоти.

Първият търговски проект по изграждане на къща от слама е осъществен в град Бристол, Югозападна Англия. Цената на подобно жилище е с 10 процента по-ниска от тази на традиционните къщи със същата площ.

Скелето на сградите е от дърво. Стените са от блокове пресована слама. Отвън сградите са облицовани с тънък слой от тухли.

Технологията за изграждане на сламени къщи е разработена от учени от университета на гр. Бат, разположен недалеч от Бристол. Авторите й уверяват, че конструкцията на такова здание е здрава, а сламеният "пълнеж" не попива влагата и не гние. Освен
това домовете са направени така, че да не са лесно запалими.

"Ние извършихме изследвания, които показаха, че конструкцията от сламени блокове е по-устойчива на пожар, отколкото постройките, изградени с помощта на много нови
технологии, които се използват сега в строителството" - твърди проф. Пит Уокър, автор на проекта, цитиран от ТАСС.

Източник: БТА