Бизнесът заплаши да напусне тристранката
Бизнесът заплаши да напусне тристранката / снимка: Sofia Photo Agency

Работодателските организации изразяват готовност да напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество, ако правителството не промени незабавно порочната практика за заобикалянето му по ключови проблеми на социално-икономическото ни развитие. Това се казва в съвместно писмо на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара /БСК/, Българската търговско промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България.

Бизнесът напомня, че Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не се е събирал на редовни заседания от края на ноември, а в същото време се приемат ключови за социалната и икономическата политика решения, вкл. законодателни. Според работодателите драстичен пример в това отношение са приетите в края наминалата година промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), въвеждащи т.нар. право на свободен избор между универсалните пенсионни фондове и Националния осигурителен институт.

Важни нормативни промени се внасят в Министерския съвет без обсъждане в НСТС, се посочва още в писмото. Особено притеснителна според работодателите е наложилата се практика промени в трудовото и осигурително законодателство да се инициират от министри и да се внасят от народни представители, а не от Министерския съвет, чрез което се заобикаля тристранният съвет, а промените се приемат без съгласуване със социалните партньори.

Работодателите отбелязват, че е станало традиция социалният министър Ивайло Калфин да представя пред обществото идеи за нормативни промени, несъгласувани по съответния законов ред със социалните партньори. По-тревожното е, че тези идеи съвпадат с очакванията само на синдикатите, а позициите и интересите на работодателите биват грубо пренебрегвани, пише в писмото.

Работодателите напомнят, че по аналогичен начин е било въведено и т.н. инкриминиране на укриването на осигурителни плащания. Те призовават управляващите да преосмислят подобен маниер на работа и да възстановят нормалното функциониране на органите за партньорство на национално ниво. В противен случай бизнесът не вижда смисъл в участието на организациите като членове на неработещ обществен орган.