Защо непалците имат толкова уникален национален флаг?
Защо непалците имат толкова уникален национален флаг? / Thinkstock/Getty Images

Защо непалците имат толкова уникален национален флаг? Колкото и разнообразни и различни да са знамената на държавите, всички си приличат по едно - четириъгълници са, с изключение на знамето на Непал. То е в някаква странна форма. На какво се дължи тази уникалност? Защо Непал са решили националният им флаг да бъде толкова особен?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Флагът на Непал е единственият, който не е в четириъгълна форма на правоъгълник или квадрат. Всъщност той представлява два триъгълника, които дори не са еднакви. Те са един върху друг, а това във вексилологията , науката за знамената, се нарича двоен пенон. Penon идва от латински. От думата pinna, което значи крило, перо. Това са триъгълните флагове. Ние, славянските народи, наричаме този тип знамена Пряпорец. Сещате ли се за „Пряпорец и гусла"? Пряпорецът в древни времена е бил триъгълно знаме, което е било военноморско или лично на някой владетел. Същото важи и за хералдическия флаг, наречен Стандарт. В Средновековието това са били знамената на династиите. Например Асеневците са имали царски стандарт. Това е правоъгълно знаме, но с врязан триъгълник в него, така че в краищата то се раздвоява. Пряпорецът и Стандартът са се използвали доста, но общото знаме обикновено е било банер. Банерът е имал силата на герб. Ето как въпросът ви може да звучи и по следния начин. Защо днес Непал има знаме, различно от банер? Никой не използва Пряпорец или Стандарт. Отговорът е следният: Защото общността се представя с банер, а личността с някое от другите.

Националните флагове са приемани постепенно и са показвали суверенитета на една общност. Най-старият в това отношение е датският- от 1370 година или дори по-рано. Истинското време на приемане на национални флагове, за сметка на хералдически стандарти е XIX век. Тогава това се случва почти навсякъде, включително и при нас, българите. Но от историческа гледна точка вече се е наложило националните флагове да са четириъгълни. Така че всяка следваща старана се съобразява с това, а и тук говорим за национални държави. Така че личните знамена на царстващите фамилии нямат значение.

При Непал обаче е различно. Те приемат своя флаг чак през 1962 година и ги интересува не какво правят околните, а тяхната собствена традиция. Още от векове знамената в този регион са били с такава форма и непалците решават да нарушат правилата на съвременната национална вексилология, но да спазят техните регионални. Както споменахме горният триъгълник дори не е еднакъв с долния, което прави флага дори още по-интересен по форма. Много допълнителна символика може да се открие. Например, че двата триъгълника са заради хиндоизма и будизма, или върховете символизират Хималаите, или е наложено огледално-флагът представлява пагода.

Но истината е, че формата му се дължи на традиционната и дълга почти 2 000 години история на бойни знамена в района. Така че по-странното е, защо никой друг там не използва тази форма официално. Но това вече е съвсем друга тема.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате