Само 8% от българите нямат проблем със зъбите
Само 8% от българите нямат проблем със зъбите / sxc.hu

Едва 8% от българите нямат проблеми със зъбите. Само 20 на сто от децата на пет- и шестгодишна възраст не се нуждаят от зъболекар, а процентът на децата в София, които имат кариес в устата си, достига 91.

Данните представиха от Сдружението на българските зъболекари.

От организацията посочиха, че в последните 7 години в началото на всяка се подписва един и същ рамков договор, който само и единствено насърчава обеззъбяването.
Ако бъдат разделени сред всички българи средствата, които Здравната каса отпуска за стоматологична помощ, то ще се окаже, че на човек годишно се полагат по 14,80 лв., посочват още от сдружението.

За да има някаква полза от парите за стоматологична помощ, които Здравната каса отпуска, от сдружението за пореден път предложиха те да бъдат разпределени само сред децата.

„Съществува едно безхаберие в държавата, за съжаление, изцяло подкрепяно от Българския зъболекарски съюз, който абсолютно нищо не прави да промени Националния рамков договор, който преподписва. Договорени са две дейности, които изцяло насърчават обеззъбяването на хората, а именно - изваждането на зъба, което се плаща от касата, и то - част от него, и пломбирането със средства, материали и медикаменти, които не се използват в света повече от 30 до 50 години", коментира заместник-председателят на организацията д-р Георги Цалов.

Оказва се, че ако в столицата почти всички деца имат по някой развален зъб, то в провинцията има деца с по три-четири извадени постоянни зъба.

„Над около 1 млн. деца, кърмачета, практически нямат достъп до здравноосигурителния пакет. Възрастните пенсионери - над 2,5 млн., нямат достъп до пакет здравна помощ, тъй като те нямат зъби в устата, а Здравната каса плаща работата върху зъби. Тези, които нямат зъби, какво им плаща Касата - нищо. Нашето предложение е да се направи един Факултет по следдипломно обучение, за да може да даде знания и умения по всички видове зъболекарски специалности на определени нива", добави той.

За зъболекар на годината от сдружението обявиха д-р Елза Рабаджийска от Пазарджик.