Защо наричат хората с увреждания инвалиди?
Защо наричат хората с увреждания инвалиди? / Thinkstock/Getty Images

Защо наричат хората с увреждания инвалиди, което буквално си означава невалиден?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Крайно време е да изясним корените на тази несправедливост, защото става дума за едно гигантско объркване. Инвалид е неправилна дума по редица причини, но днес ще добавим още една, вероятно най-валидната.

Към днешна дата думата инвалид е по-грозния и некоректен термин за хора с увреждания, макар че и този термин не е особено точен. Сега обаче няма да търсим правилната дума, а ще изясним защо инвалид е неправилна. Тя води началото си от средновековния латински, говорим за XV-XVI век. Validus означава силен и инвалид следователно е буквално безсилен. Имаме сведения за употребата на тази дума в чисто документален план, както и до днес се употребява. Един документ е невалиден, тоест няма сила. Инвалидните хора, обърнете внимание, имат общо с определени видове документи. За първи път през 1708 година се говори за инвалиди, в смисъл на самите хора, а не за документите, към които имат отношение, макар че символизират именно документите им.

Любопитното е, че контекстът е военен. Векове наред думата инвалид е валидна само за воиниците, които губят перманентно боеспособността си, затова те имат инвалидни показатели. Тоест документите им на активни военнослужещи вече не са в сила. Так по военна линия думата инвалид се залепя от хартията на човека. И инвалиди стават онези ранени, които вече не са в състояние да се бият. Дотук ясно. Никой през XVII и XVIII век не нарича инвалид човек с увреждане, който не е част от армията, да не говорим за жена. Инвалидите са само бивши войници. В уреждането на отношенията между армията, тоест държавата, и тях те трябва да се сдобият с различен документален статут и така стават обезсилени за военни действия. Но за тях армията отделя отчисления-инвалидна пенсия, която е в сила от края на XIX век и представлява доста особен термин-пенсия за обезсиления документално войник.

Приблизително по това време думата започва да се използва и за хора, които по друга причина не подлежат на военна служба, най-вече поради травми или контузия, причинени от нещо друго. Администрацията обаче скоро престава да прави разлика между хората с вродени увреждания и придобити. И за да съществува формално разграничение между това, каква грижа да полага държавата за едните и за другите, за едните са споменава, че са военни инвалиди, а другите получават военния термин по инерция, без обаче да се уточнява, че е военен. Така от документално невалидни за армията, хората получават печата на обществено невалидни, което си е вид военно престъпление. Всъщност валиден на български се превежда с важещ. Невалиден означава, че не важи.

Но днес единствените истински инвалиди са невежите. И колкото по-скоро върнем този термин там, където принадлежи, а именно на военното дело от XVIII век, толкова по-валиден ще стане езикът ни. Но това е проблем с администрацията. Тя има придобито увреждане да отказва да се развива, а срещу него, уви, малко може да се направи.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате