Путин предупреди Украйна, вървяла в задънена улица
Путин предупреди Украйна, вървяла в задънена улица / снимка: Guliver/Getty Images

Руският президент Владимир Путин призова украинските власти да прекратят военната си операция срещу проруските сепаратисти в източната част на страната и икономическия натиск над контролираните от бунтовниците райони, предаде Ройтерс.

"Това е вървене в задънена улица, обречено на голяма катастрофа", аргументира се Путин в интервю, което даде преди планирана среща с лидерите на Франция, Германия и Украйна (т. нар. "нормандска четворка") в сряда в Минск.

Руският президент подчерта пред египетския вестник "ал Ахрам", че "най-важното условие за стабилизиране на ситуацията (в Украйна) е незабавното прекратяване на огъня и на т. нар. антитерористична, но де факто наказателна операция в югоизточната (част на страната)".

"Опитите на Киев да упражни икономически натиск върху Донбас и да разстрои всекидневния живот само влошават ситуацията", предупреди той в интервюто, което даде по повод посещението си в Египет днес и утре.

Путин повтори своята теза, че насилието в Източна Украйна е реакция на подкрепения от Запада "държавен преврат" в Киев, при който миналата година бе свален проруският президент Виктор Янукович. "Крайните националисти, които взеха властта, използвайки военна сила, тласкат (Украйна) към ръба на разпадането и започнаха братоубийствена война", каза той.

За днес в Берлин е предвидена среща на "нормандската четворка" на равнище заместник-министри на външните работи. За утре в Минск е планирано заседание на Контактната група за Украйна, която включва Русия, украинските власти, проруските бунтовници и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Путин предупреди, че предвидената за сряда в беларуската столица среща на върха в "нормандски формат" ще се състои, "ако дотогава сме успели да съгласуваме нашите позиции".

Източник: БТА