Цветан Цветанов участва в традиционната Молитвена закуска при президента на САЩ
Цветан Цветанов участва в традиционната Молитвена закуска при президента на САЩ / снимка: Пресцентър ГЕРБ

Избраният от Великотърновски район председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов бе сред личностите, поканени да участват в Националната молитвена закуска, организирана традиционно от президента на САЩ. В Молитвената закуска при Барак Обама участваха още първата дама Мишел Обама, конгресмени и сенатори, политици, общественици и религиозни дейци от цял свят, като специален гост сред тях беше Далай Лама. По време на приветственото си слово към участниците президентът Обама акцентира върху толерантността и любовта към ближния. Последвалата оживена дискусия бе по въпроси, свързани със свободата на човешкия дух, издигането на духовните ценности, повишаване на образователните възможности за всички групи от обществото.

Традицията американските президенти да организират Националната молитвена закуска бележи началото си през 1953 година при президента Дуайт Айзенхауер.

По време на едноседмичния си престой в САЩ, Цветан Цветанов проведе във Вашингтон знакови срещи с политически лидери, а също и с общественици като Джон Накамура, Тони Хол, Вук Драшкович и човекът, превърнал Молитвената закуска в световно събитие - Дъг Коу.

В рамките на общите мероприятия около закуската при президента, Цветан Цветанов посети Международния републикански институт, чийто председател на борда на директорите е сенаторът Джон Маккейн. Срещна се с президента на института посланик Марк Грийн и с отговорника за Европа Филип Маккарти. Лидерът на най-голямата група в българския парламент бе приет радушно и във Фондацията за защита на демокрациите, в Националния Демократически институт, както и от членове на борда на директорите на Американския еврейски комитет.

По време на работната визита на Цветан Цветанов американската страна беше запозната с вътрешнополитическата обстановка в България през периода 2013 - 2014 г., с резултатите от изборите за Европарламент и парламентарните избори през октомври 2014 г. По време на срещите му бе изразена подкрепа за външнополитическата ориентация на страната ни, а България бе определена като ключов партньор за САЩ в региона и остров на стабилността в тази част на света. Специално внимание бе обърнато на кратките срокове, в които беше възвърнато политическото доверие от страна на европейските и евроатлантическите ни партньори, както и факта, че е налице политическа воля за реформи - нещо, което е от решаваща важност за България и целия регион.