Спешно укрепват пътя Девин - Доспат
Спешно укрепват пътя Девин - Доспат / снимка: Ева Тошева, Дарик радио Пловдив

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова се запозна на място с щетите по републиканската пътна мрежа в района на община Девин след поройните валежи от последни дни.

Министър Павлова инспектира състоянието на главния път Девин - Доспат в района на село Тешел и входния път на гр. Девин. В инспекцията се включиха и експерти от Агенция пътна инфраструктура и Областна администрация – Смолян.

Министър Павлова заяви, че ситуацията е изключително тежка, а пораженията са сериозни. Според първоначалните разчети нужната сума за отстраняване на щетите на това свлачище е над 4 млн.лв. „Има опасност главния път Девин - Доспат, който е единствена пътна връзка за десетки населени места да бъде отнесен изцяло, затова започваме приоритетно възстановяване“, заяви министър Павлова.

По думите й още в началото на следващата седмица ще започнат спешни аварийни дейности. „Екипите в началото на седмицата ще извършат проектиране и възлагане на строителни дейности, за да не затворим пътя.“ По думите на министъра ще се изгради изцяло нова основа за пътя, защото старата е отнесена. Реката също ще се коригира в участъка.