Газпром готов да доставя по 47 млрд. куб.м газ по Турски поток
Газпром готов да доставя по 47 млрд. куб.м газ по Турски поток / снимка: БГНЕС, архив

Газпром е готов да доставя в Европа чрез газопровода „Турски поток” 47 млрд. куб.м газ годишно и да завърши строежа на първата линия на газопровода до декември 2016 г. Това предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение на компанията след посещение на генералния й директор Алексей Милер в Турция, където той се срещна с министъра на енергетиката Танер Йълдъз.

„При проектирането на газопровода ще бъдат отчетени нарастващите потребности от природен газ в района на Истанбул, като във връзка с това е уточнен обемът газ, който ще бъде доставян до границата между Турция и Гърция - 47 млрд. куб.м годишно”, се посочва в съобщението.

„Мощността на морския газопровод от Русия до Турция ще бъде 63 млрд. куб.м годишно, а предварителният срок за завършване на строителството на първата линия е декември 2016 г.”, отбелязва Газпром.

В съобщението се уточнява също, че населеното място Каякьой е определено за точката, в която газопроводът „Турски поток” ще излиза на сушата. Дължината на тръбопровода ще бъде 180 км.

Източник: БГНЕС