Санират и сгради с по-малко от 36 апартамента от догодина
Санират и сгради с по-малко от 36 апартамента от догодина / снимка: БГНЕС, архив
Санират и сгради с по-малко от 36 апартамента от догодина
77886
Санират и сгради с по-малко от 36 апартамента от догодина
  • Санират и сгради с по-малко от 36 апартамента от догодина

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обяви в предаването „Седмицата" на Дарик, че държавата няма да финансира мерки за енергийна ефективност само на големи жилищни сгради. В следващите години се предвижда да бъдат подпомагани и блокове с по-малко от 36 апартамента, както и еднофамилни жилища.

„Много е важно уточнението, че няма да финансираме само панелните сгради. Това, което се опитваме в рамките на тази социална политика, но най-вече в рамките на този солидарен модел, е да дадем възможност на всички сгради, които не са енергийно ефективни, да участват в процеса. Тази година започваме с големите сгради с над 36 апартамента, а следващата година ще дадем шанс и на панелни и подобни на панелни сгради с под 36 апартамента. Също така от следващата година, когато новите европейски фондове дойдат, имаме допълнителни 300 млн. лв. инвестиции по програмата „Региони в растеж", чрез която ще дадем шанс вече и на останалите сгради, които не са енергийно ефективни", каза министърът.

Паралелно с това, за да бъдат обхванати максимален брой жилищни сгради, включително и еднофамилните, които са най-много, се предвижда поетапно да се започне частично финансиране на еднофамилните сгради по линия на ангажимента на България да се намалят праховите частици в атмосферата. Това се постига чрез намаляване на използването на най-масовите печки за отопление в къщите. „Затова ще дадем възможност пак чрез аналогичен механизъм, може би чрез целево предоставяне на средства на еднофамилни сгради и особено в най-замърсените райони, те да предприемат мерки за енергийна ефективност, да преминат например към соларни бойлери и така нататък, за да се минимизират праховите частици в атмосферата", каза Павлова.

Министърът подчерта, че целта е поетапно да се даде шанс на всички живеещи в многофамилни и еднофамилни жилищни сгради в дългосрочен план да получат подкрепа.

Чуйте цялото интервю с регионалния министър Лиляна Павлова