Колко струват имотите на супербогатите?
Колко струват имотите на супербогатите? / снимка: Guliver/Getty Images

Супербогатите 211 275 души на света притежават общо 2,9 трлн. долара в жилищни имоти. Това показва последното проучване на консултантската фирма Wealth-X and Sotheby`s International Realty, цитирано от "Маркет уоч".

Според него хората, които притежават повече от 30 млн. долара в активи, предпочитат да дават пари за жилища, които използват за себе си, а не за да купуват недвижими имоти като инвестиция. През последната година стойността на техните имоти е нараснала с 8%. Според проучването богатите мъже и жени сменят своето жилище средно на 15 години, докато най-богатите милиардери променят адреса си на около 3 години.

Изследването отбелязва и "продължаващата смяна на кръга на създаване на богатство", който се е изместил от запад на изток.

"Типичните купувачи са руснаци и китайци, както и някои бразилци и инвеститори от Близкия изток", коментира анализатор на пазара на недвижими имоти. Според него "някои от тези инвеститори по всяка вероятност са ударени от ниските цени на петрола и се опитват да изкарат парите си от собствените си държави, затова и купуват тези суперлуксозни имоти".

Придобиването на подобни жилища обаче крие и някои рискове. Някои от богаташите се притесняват повече от конфискация на имущество, необичайни данъчни закони или срив на собствената им валута, казва проф. Стефън Малпеци от центъра за недвижими имоти към бизнесучилището в Уисконсин. "Ако аз бях руски олигарх, щях да си купя къща в Лондон", допълва още той.

Източник: БГНЕС