И министър Иванов иска дисциплинарно производство срещу съдия Ченалова
И министър Иванов иска дисциплинарно производство срещу съдия Ченалова / снимка: БГНЕС, архив

Правосъдният министър Христо Иванов предложи образуването на нова дисциплинарна проверка срещу съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд. Към момента Висшият съдебен съвет води срещу Ченалова три производства за различни нарушения.

Предложението на министъра е изготвено въз основа на констатациите, направени в хода на проверката на дейността на синдика Панайот Велков, който бе назначен от съдия Ченалова по няколко търговски дела.

Иванов се позовава и на проверка по сигнал от 7 януари т.г. от банка ОББ по повод на действията на Ченалова по четири търговски дела.

Министърът предлага съдийката да бъде наказана за бездействие, което е довело до неоправдано забавяне на делата, нарушаване на Кодекса за етично поведение на магистратите, накърняване на престижа на съдебната власт и неизпълнение на служебните задължения.

През 2000 г. по предложение на тогавашния министър на правосъдието във ВСС е внесено предложение за дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Паликарова от СГС, Фирмено отделение, което предложение е прието от ВСС за основателно и въз основа на това е било наложено дисциплинарно наказание на съдията през октомври 2000 година. Действията на съдията, представляващи дисциплинарно нарушение, са едно от основанията за осъждане на България от Европейския съд по правата на човека през лятото на 2011 година по делото „Шести май инженеринг ООД" и други срещу България.

ВСС вече отстрани съдия Румяна Ченалова за срок от шест месеца след образуване на дисциплинарно производство.