Историческият музей в Г. Оряховица припомни за Атанас Буров
Историческият музей в Г. Оряховица припомни за Атанас Буров / снимка: Пресцентър - Община Горна Оряховица

С вечер, посветена на Атанас Буров, Историческият музей в Горна Оряховица отбеляза 140-та годишнина от рождението на един от най-видните горнооряховчани. Събитието се реализира с партньорството на великотърновското читалище „Съзнание-1936“. Специален гост на вечерта, която се превърна в своеобразна дискусия за паметта и историческата съдба на българите, бе историкът проф. Пламен Павлов. Представена беше книгата на Николай Иванов „Още щрихи към портрета на Ат. Буров”, както и документалния филм „Спомени за Буров”.

Сред гостите на вечерта бяха и част от разказвачите в книгата и филма. Проф. Нено Неделчев е един от главните герои, разказващ за събарянето на Буровия дом, в който той е открил, запазил и по-късно дарил на няколко музеи част от архивата на фамилията. Николай Бейски разказва за спомените си от детството в Дряново, където е било интернирано семейството на Бурови. Политическият затворник Иван Бейков пък си спомня за мимолетните срещи с именития си съкилийник в Пазарджишкия затвор. В книгата и филма са включени и спомени за последните години на Бурови в Дряново от сина на хазяите на семейството.

Гостите на вечерта имаха възможността да разгледат изложбата „Акции и документи на фамилия Бурови“. Документалната експозиция представя част от акциите на братя Бурови и тяхното участие в едни от най-значимите фирми и акционерни дружества, свързани с развитието на промишлените отрасли в България. Освен специфичния подход на известната фамилия при съчетаването на банкова и промишлена дейност, посетителите имаха възможността да видят реставрирани два от печатите на „Банка Буров“. С възстановените щампи гостите имаха възможността да подпечатат свой документ за спомен.