Няма пропаднали къщи заради свлачището в Кипарис
Няма пропаднали къщи заради свлачището в Кипарис / DarikNews.bg, архив

Няма пропаднали къщи в района на пътя „Златни пясъци“ – Кранево, където по-рано днес се активизира свлачище. Местността „Кипарис“ традиционно е сред местата, където след обилни валежи има свличане на земната маса. Няма опасност и за преминаващите автомобили по пътя за Балчик и Кранево, който остава отворен. Това заяви пред Дарик Стоимен Крумков – експерт по „Пожарна безопасност и защита на населението„ в община Аксаково.

В местността „Кипарис“ има немалко вили и къщи, които обаче се обитават само през лятото. В 10 часа днес междуведомствена комисия от експерти от община Акасково, областната администрация и „Пожарна безопасност и защита на населението“, е направила оглед на мястото и е констатирала, че за момента няма опасност за живеещите в района.

„Докато оглеждахме излязоха само няколко човека, които обитават имотите си целогодишно. Останалите идват във вилите си само през летния сезон. На практика в местността има свличане на земни маси, но няма разрушения на къщи или на пътя. Има напуквания покрай сградите и увеличение на свлачището до бившия фар, който падна преди две години. По осевата линия се наблюдават пукнатини, които се увеличават. Ако преди дни са били 1-2 сантиметра, сега вече са около 10“, обясни Крумков.

До 3 дни всички представители на междуведомствената комисия трябва да представят конкретни становища и предложения за решения на проблема. Те ще се разгледат в общината и ще се излезе с конкретно предложение до областната комисия по бедствия и аварии. Експертът коментира, че общинският бюджет е недостатъчен и няма финансовия ресурс да се справи със свлачището. За целта ще се търси помощ от държавата.

Проблемът със земните пластове датира от няколко години, но не може да бъде разрешен заради липса на средства. През 2011 г. собствениците на имоти във вилната зона търсят съдействие от Министерството на регионалното развитие, откъдето ги съветват сами да предприемат укрепване в къщите си, без да е ясно какво точно. Същевременно строителната дейност в района е забранена.