Заложниците, които Ислямска държава държи в плен
Заложниците, които Ислямска държава държи в плен / БГНЕС, архив

Асошиейтед прес представя справка за заложниците, за които се смята, че са държани от джихадистката групировка "Ислямска държава".

Джон Кантли, британски фоторепортер, се появи в няколко пропагандни видеозаписа на "Ислямска държава", произнасяйки изявления, направени вероятно под принуда и, както се предполага, от сирийския пограничен град Кобане и втория по големина град в Ирак, Мосул. Кантли, който работи за няколко британски вестника, включително за "Сънди таймс", "Сън" и "Сънди телеграф", бе отвлечен заедно с американския журналист Джеймс Фоули през ноември 2012 г.

Паоло Дал'Олио, италиански йезуитски свещеник изчезва през юли 2013 г., след като отишъл да се срещне с ислямски екстремисти в сирийския град Ракка. Оттогава е в неизвестност. Самир Касаб, ливански гражданин, който работел като оператор за сателитния телевизионен канал "Скай нюз Арабия". Отвлечен е на 15 октомври край Алепо, търговската столица на Сирия и арена на тежки боеве, откакто бунтовниците превзеха част от града през 2012 г.

Ишак Мохтар, мавритански репортер на "Скай нюз Арабия". Отвлечен е на 15 октомври, също докато работел край Алепо. Американска гражданка с неуточнена самоличност - пленена е в Сирия през миналата година, докато работела за хуманитарни организации. Правителството на САЩ поиска самоличността й да не се разрикрива поради опасения за нейната сигурност.

Трима работници на Международния комитет на Червения кръст. Пленени са край Саракеб, в сирийската провинция Идлиб, през октомври 2013 г. Хуманитарната организация отказа да съобщи самоличността им, както и кой ги държи, също посочвайки опасения за сигурността им.

Около седем ливански войници, отвлечени са през август по време на трансграничен екстремистки набег в ливанския град Арсал.

"Ислямска държава" е екзекутирала близо 100 души през януари в Ирак и Сирия, посочват мониторингова организация и хора от сферата на сигурността, цитирани от ДПА.

В Сирия, най-малко 50 души са били убити от екстремистката организация от 1 януари, посочва Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Някои от екзекутираните били обвинени в богохулство, проституция или хомосексуализъм, заявяват от мониторинговата група, а други - в шпионаж в полза на сирийското правителство или на израелски, руски и йордански разузнавателни служби. Обезглавявания, убийства с камъни или публични разпъвания на кръст често биват използвани от групировката. В много от случаите присъстват деца, посочва Сирийският център за наблюдение на човешките права.

В съседен Ирак, жители в контролирани от "Ислямска държава" райони и хора от сферата на сигурността са съобщили за 48 екзекуции от началото на новата година.

Половината от съобщенията са за хора, обвинени, че са се представяли за членове на "Ислямска държава", за да обират или изнудват местните.

Сред другите жертви са двама християнски свещеници, двама журналисти, три адвокатки, три момичета на 14 и 20-годишна възраст, убити по неясни причини, както и трима сирийски водачи в екстремистката групировка, обвинени в шпионаж в полза на властите.

Повечето от осъдените били застреляни публично в северния град Мосул и околностите.

Източник: БТА