Каква е тайната на номер 555 в американските филми?
Каква е тайната на номер 555 в американските филми? / Thinkstock/Getty Images

Защо в голяма част от американските филми, когато в действието на филма се набира телефонен номер или някой герой от филма записва телефонен номер, много често, да не кажа почти винаги, номерата започват с 555? Едва ли в САЩ във всички градове номерата им започват с 555.

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Не, разбира се. Не всички номера в Америка започват с 555. Дори сега някои ще побърза да кажат, че нито един номер не започва с 555, защото това са фикционални номера, за да не може след като гледаш някой филм да запомниш номера на някой от героите и после да звъниш и да си правиш майтап с истинския човек от другата страна. Ало, ловците на духове ли са? 555 2368 им е номерът, ако сте гледали внимателно. Така че номер 555 няма. Но не е съвсем така. Има и още как. Например 555 1212 е номерът на телефонните справки в Америка. В интерес на истината само номерата от 555 0100 до 555 0199 са запазени за измислени художествени телефони и не се използват. Останалите са си в употреба.

Защо обаче именно 555? Защо не е някакъв друг произволен неактивен номер. Има си много добра причина. Измислените номера с 555 навлизат в киното през 60-те години. Преди това, ако гледате стар филм, в който героят трябва да се обади на някого, той казва няколко странни думи на телефонния оператор. Например: Дайте ми Куинс 345 или Зебра 116. В специална Питанка за буквите на телефоните и значението им вече изяснихме как действа този тип кодова връзка и защо се използва. За да не се повтаряме, само ще кажем, че системата до 60-те е работела на този буквено-цифров принцип. От 60-те години обаче телефонните услуги, специално за Америка говорим, започват да се развиват и самите телефонни компании насърчават и дори плащат на филмовите телевизионни продуценти да използват номера 555. Тогава той не е фалшив. Но както стана ясно и сега не е фалшив.

Той е един от нововъведените кодове за достъп от цялата страна, защото преди това свързването от единият край на Щатите с другия е ставало със серия прехвърляния, в които са били замесени най-малко двама телефонисти. Да не говорим, че услугите с 555 са били безплатни, както ви дадохме примера и със справки. Едно време при нас това бяха трицифрените номера започващи със 100. Такива кодове за директна връзка или безплатни разговори са още 800, 888, 877,866, 855. Има филми, в които за ваша изненада фикционалният номер започва именно с тези цифри-555, обаче бие всички останали, защото промотира нещо, а и е сигурен, след като определен брой номера са измислени, че никой няма да отговори на тях.

Разбира се, 555 е нож с две остриета От една страна, както казахме, ясно е, че в определени параметри никой обикновен човечец няма да заведе дело срещу филмовата или телевизионната компания, понеже масова се обаждат, за да питат там ли е бог. От друга страна, зрителят вече е свикнал с 555. Някак си това винаги му напомня, че колкото и да е реалистичен един филм, всъщност е малко или много фалшив. Затова филмовите компании вече си набавят други несъществуващи номера. Например Universal Studios -212664. Следващият път като гледате Munich (Мюнхен) или Scott Pilgrim vs. the World (Скот Пилгрим срещу света), или който е да е друг филма на Universal сниман наскоро, вижте кой номер набират там. Ами, не е с 555.

Такава е историята с този много интерсен номер, който по-голяма част от американските филми използват. А вие, ако имате още въпроси не ми звънете по телефона и не набирайте 555.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате