Антон Киссе: Българите в Донбас са над 6000 души, имат нужда от лекарства и храни
Антон Киссе: Българите в Донбас са над 6000 души, имат нужда от лекарства и храни / снимка: rupor.od.ua

България няма как да помогне на сънародниците ни в Украйна, които не искат да участват в мобилизацията. Най-голяма помощ е чрез своята дипломация в рамките на Европейския съюз тя да влияе в търсенето на мирен изход от конфликта. Това коментира в интервю за Дарик председателят на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе, който е и депутат във Върховната рада. Той потвърди, че в рамките на четвъртата мобилизация се очаква от Одеска област да бъдат призовани за участие във военните действия 4014 души.

Антон Киссе съобщи за тежкото положение на над 6000 българи, които живеят в Донбас. В момента сънародниците ни в другите части на Украйна и най-вече в Запорожието подготвяли помощи за тях, но според Киссе България можела също да помогне с лекарства и продукти.

Чуйте цялото интервю с Антон Киссе

Може ли човек да откаже призовка за мобилизация?

Не можеш да откажеш мобилизацията, защото според указа на президента човек се вика, минава медицински преглед и след това му назначават срок за мобилизация.

Нали има много българи, които сега отказват мобилизация?

Отказват всички - не само българи, има и молдовци, има и руснаци, и украинци, и гагаузи, които по различни причини нямат желание да участват. Но има и доброволци, които имат желание да участват във военните действие. Сега увеличиха финансовата част на заплащането, всеки ден получава към 50 долара войника за това, че участва в тази зона. Миналата седмица в петък приеха това решение и намериха средства да финансират.

Последният загинал българин от Одеска област е от село Владичен /Болградски район/. Заровихме го преди седмица - беше загинал при бойните действия на летището в Донецк, беше младо момче на 23 години.

С какво може България да помогне на онези наши сънародници в Украйна, които не искат да бъдат мобилизирани?

Ние сме граждани на Украйна и България в тази посока няма да ни помогне - има закони, които щем-не щем трябва да ги изпълняване. Второ, България може да ни помогне чрез своята дипломация да влияе на процеса чрез Европейския съюз за намирането на мирен изход от ситуацията. Това е най-голямата помощ. Няма какво да говорим - българи, руснаци, гагаузи, целият народ е напрегнат и има големи проблеми. Украйна е в критическа ситуация. Българите в Украйна знаете, че живеят в Одеска област компактно, в Запорожка област компактно, повече от 6000 души живеят в Донбас, където сега им готвим хуманитарна помощ - брашно, олио, продукти, които да закараме на нашите българи. Подготвяме камион с помощи, които да закараме на българите в Донбас. Разбира се, на всички няма да помогнем, трябва да се помогне да стабилизираме положението в държавата.

Ясно е, че трайното решение на проблема е най-доброто, но може ли страната ни да помогне, като даде право на пребиваване на наши сънародници от Украйна, които не искат да воюват?

Вижте, има закони. Днес няма забрана на придвижването, няма забрана, ако човек иска да отиде в друга държава в това число и в България. Много хора работят в Русия, в Полша, в други държави, в това число има и хора в България и в Румъния. Това е право на тези, които имат желание, и в тази посока не виждам какво може да помогне България. Ще може да приеме днес половин милион българи от Украйна?!? Ние не говорим за това.

Казахте, че най-тежко е може би положението на тези българи, които живеят в Донбас?

6000 българи имаме там, които живеят. Ако може България да помогне с хуманитарна помощ, да изпрати там лекарства, продукти. Това е конкретна помощ.

Можем като страна да помогнем с лекарства и продукти там?

Точно така, така излиза, защото хората пишат писма, звънят и молят за помощ. Сега ние работим по тази задача със запорожките българи, защото там е по-близко. Запорожието е на по-кратко разстояние и ще им окажем оттам съдействие, до края на тази седмица трябва да ги подкрепим.

Имах срещи с кметове на нашите райони - има задачи, които трябва да поставим на областните ръководства, на министерството на отбраната. Ще поставим въпроса за тези вълнения, явно има причина хората да протестират. Тази причина е свързана с неефективността на работата на властите.

По повод помощта мога да ви кажа как Полша реагира за украинците с полски произход в Донбас. Малко над 100 души бяха там, но тя им даде възможност да напуснат критичната зона /бел. ред. В средата на януари с военни самолети Полша евакуира 178 украински граждани от полски произход - главно семейства с деца, от военната зона в Източна Украйна/. Но българите там са повече - не 100 души, а хиляди и проблемът е голям. Просто ви казвам какво направи Полша, а ние вървим по друг път, като правим опити да им помогнем с хуманитарна помощ.