Лекция за прилепите и арт работилница в екоинспекцията
Лекция за прилепите и арт работилница в екоинспекцията / Дарик Русе, архив

Регионалната инспекция по околната среда и водите със съдействието на Регионалния инспекторат по образование и Българското дружество за защита на птиците ще отбележи  Световния ден на влажните зони. Въпреки че той е на 2 февруари, проявите ще се проведат днес заради срочната ваканция. Ще бъдат обявени резултатите от конкурса за комикс на тема „Истории в езерото”, а в информационния център на инспекцията ще има презентации на тема  „Прилепите и влажните зони”. Гост-лектор ще е Християна Стомонякова от Българското дружество за защита на птиците. Предвиждат се още приложни занятия: „Арт-работилници” за изработване на картички/апликации от  отпадъчни материали или предмети чрез техниката „Плъстене” (филц).

На 2 февруари се отбелязва Световният ден на влажните зони.  На тази дата през 1971 г. в град Рамсар, Иран,  е подписана Конвенцията за опазване на този важен ресурс. Тя представлява първото глобално международно споразумение в областта на околната среда, което осигурява рамката за опазване и разумното ползване на влажните зони от  168 страни-членки. Темата на международната кампания през 2015 г. е „Влажните зони са нашето бъдеще – присъедини се!”

Влажните зони са сухоземни участъци, които се заливат с вода – сезонно или постоянно. Те са вътрешни, крайбрежни или изкуствени. Те са особено ценен ресурс, защото осигуряват прясна вода, пречистват  и филтрират отпадъците, осигуряват прехраната на човечеството и са люлка на биоразнообразието. Влажните зони създават устойчиви продукти и дават препитание на хората.