„Ислямска държава е изгорила жив йордански пилот
„Ислямска държава е изгорила жив йордански пилот / снимка: БГНЕС

Групировката "Ислямска държава" (ИД) разпространи видеозапис на мъж, изгорен жив в клетка, и заяви, че това е йорданският пилот, пленен след като самолетът му Ф-16 се разби в Сирия на 24 декември, предаде Франс прес.

Муас ал Касасбех извършвал въздушно нападение срещу позиции на ИД в кампанията на международната коалиция срещу джихадистите, когато бил пленен.

Правителството на Йордания потвърди, че джихадистите от "Ислямска държава" са убили пленения йордански пилот, като каза, че това е станало още на 3 януари. Съобщението бе излъчено по държавната телевизия в Аман, цитирана от Ройтерс. Командващият йорданските въоръжени сили е съобщил за гибелта на пилота на семейството му, каза роднина пред Ройтерс.

Агенцията прави уговорката, че не може да потвърди, автентичността на петте кадъра, на които се вижда горящ човек, поставен в черна клетка.

Кралят на Йордания Абдула е прекъсна визитата си в САЩ, след разпространения видеозапис с изгарянето на пленения йордански пилот Муас ал Касасбех, предаде Ройтерс.

Йордания ще екзекутира 6-има джихадисти след смъртта на своя пилот

В друго видео, качено в ислямистки форуми, "Ислямска държава" отправи нови заплахи срещу Франция, където заяви, че има хиляди привърженици, готови за нападения, съобщи още Франс прес.

Заобиколен от шестима въоръжени и маскирани мъже в защитни облекла, джихадист призова на френски език мюсюлманите да вземат на прицел милионите участници в шествието на 11 януари в Париж за солидарност със сатиричния вестник "Шарли ебдо".

Джихадистът, който изглежда млад и има дълга брада, насърчава мюсюлманите да нападат с ножове полицаите и войниците, за да се снабдят с пистолети и пушки. ИД призовава всички мюсюлмани във Франция да я напуснат възможно най-бързо и да отидат в контролираните от ИД територии в Ирак и Сирия.

Групировката настоява президентът Франсоа Оланд да освободи от затвора всички ислямисти и да им осигури паспорти, за да се присъединят към нея. Джихадистът във видеото освен това твърди, че нападателите в редакцията на "Шарли ебдо" и в магазина за кашерни храни, както и мъжът, който нападна с нож полицаи близо до Тур на 20 декември, са се заклели във вярност на ИД, добавя АФП.

Източник: БТА