Законопроект създава център на НАТО в София
Законопроект създава център на НАТО в София / снимка: БГНЕС, архив
Законопроект създава център на НАТО в София
77804
Законопроект създава център на НАТО в София
  • Законопроект създава център на НАТО в София

С изменения в Закона за отбраната Министерски съвет даде началото на създаването на координационен център на НАТО в София. Законопроектът предвижда създаване на правна възможност международна организация на територията на страната да се комплектува с български военнослужещи и граждани.

Преди седмица помощник държавният секретар на САЩ - Виктория Нюланд, съобщи, че НАТО ще разположи в шест европейски държави командни пунктове, сред които и България.

Днес военният министър Николай Ненчев обясни, че не става въпрос за бази, а за координационен център, който ще бъде изграден в София.

Измененията в Закона за отбраната и въоръжените сили предвиждат създаването на правна възможност международна организация на територията на страната да се комплектува с български военнослужещи и цивилен състав от граждани на България. В мотивите се дава за пример Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, който вече действа на територията на страната.

Със законопроекта се дава възможност военнослужещи да бъдат командировани в новата структура до 3 години. Разписана е и възможността в нея да се включат цивилни, държавни служители и резервисти от Армията. Уточнени са правилата за получаване на възнаграждение и кариерно израстване.

През януари София стана домакин на поредица от срещи на високо ниво, в които участваха държавният секретар на САЩ Джон Кери, външният министър на Великобритания - Филип Хамънд и Генералният секретар на НАТО - Йенс Столтенберг. Преди седмица помощник държавният секретар на САЩ - Виктория Нюланд, обяви, че НАТО ще изгради командни пунктове в Европа, един от тях в България.

Ненчев: Слуховете, че се готвим за война, идват от Русия

Във вторник по Нова телевизия военният министър Николай Ненчев обясни, че „не става въпрос за никакви бази, касае се за един координационен център, който ще бъде изграден в София и който ще се състои от 50 военнослужещи". Половината от тях ще бъдат българи, а другата - чужденци".

Центърът ще има технологичен информационен ресурс и освен това ще координира различни тренировки, обясни Ненчев.