Варна с амбициозна програма за развитие на туризма до 2020 г.
Варна с амбициозна програма за развитие на туризма до 2020 г. / Sofia Photo Agency, архив

Ежегоден ръст на броя на туристите с 4 %, увеличаване на средния им престой с 3 дни и удължаване на високия сезон през летните месеци от 6 на 9 седмици са част от стратегическите цели в Програмата за развитие на туризма във Варна до 2020 г. Нейният проект е публикуван на сайта на местната община за обществено обсъждане. В документа са заложени още ежегодно нарастване на приходите от посетителите в общината с 3 %, разширяване на легловата база с 2 % всяка година, минимум 80 % заетост през последната седмица на юни и през месеците юли и август, както и удължаване на туристическия сезон от началото на април до края на октомври.

Авторите на програмата (виж най-долу имената им – б.ред) са изготвили график за реализиране й, който включва ремонти и обновяване на всички музеи и културни институции, възстановяване на Варненския некропол до 2016 г., реставрация на археологическите паметници, укрепване на бреговата ивицa и разрешаване на проблема със свлачищата. На мястото на пристанище „Варна Изток“ е предвидено изграждането на яхтено пристанище, пасажерски терминал, Аквариум, заведения, търговски центрове, бизнес сгради и мултифункционална културна зала.

Модернизацията на инфраструктурата се допълва с изграждане на няколко паркинга в центъра на града и на подземен под Двореца на културата спорта, велоалеи по булевардите „Приморски”, „Цар Освободител” и „Княз Борис 1” до края на града, ремонти на уличната мрежа, подлези и тротоари, както и благоустрояване на междублокови пространства.

С пари от общинския бюджет се предвижда изграждането на многофункционална обществена сграда с театър, киносалон, изложбена зала, музей и библиотека, на закрит плувен басейн и тенис корт в район „Аспарухово”, на нови два тенис корта в „Младост“, на басейн за водолазно обучение в район „Одесос“, ремонт на стадиона и строителство на спортна зала и закрит басейн във „Владиславово“. Паметникът на Съветската армия трябва да бъде превърнат в арт-център.

Маркетинговата стратегия залага на разнообразяване предлагането на ценови категории в един хотел според типовете стаи и етажи и на  разработването на  маршрути за религиозен и поклоннически, винен, културен, спортен, здравен, екологичен, бизнес и сватбен туризъм.

Според анализираните данни в програмата се наблюдава неблагоприятна тенденция за намаляване на средния престой на един турист във Варна и околните курорти. За периода от 2000 г. до 2013 г. той е спаднал от 6,81 нощувки на 4,89 нощувки, а при  чуждестранните туристи – от 9,9 нощувки на 6,69 нощувки.

Приходът от една нощувка обаче е нараснал повече от два пъти - от 18,20 лв. през 2000 г. на 45,82 лв. през 2013 г., когато средната за страната стойност по този показател е била 41,92 лв. Приходът от нощувки на един турист също се увеличава от 124,02 лв. през 2000 г. на 223,95 лв. през 2013 г. и надхвърля средния за страната приход от 155 лв.

През 2013 г. броят на пренощувалите лица на територията на Община Варна достига 917 666 души, а на нощувките - 4 485 311, приходите от които са  205,5 млн. лв. Чужденците представляват над 70 % от туристите и реализират около 85 % от нощувките.

В момента Варна е позиционирана като евтина туристическа дестинация за потребители, които са с изключително ниски платежни възможности. Голяма заслуга за подобна ориентация имат избраните от хотелиерите форми на обслужване – all inclusive, констатират авторите на програмата. Туристи посещават града и околните курорти с цел морски ваканционен туризъм и сравнително малък е броят на тези, които разглеждат музеите и културните забележителности.

Програмата за развитие на туризма във Варна 2014-2020 е изработена от колектив под ръководството на доц. д-р Стоян Маринов, в който влизат още проф. д-р Марин Нешков, Димитър Дичев, Георги Шипковенски, Жельо Душев, доц. д-р Велина Казанджиева, Тодор Николов, Галина Илиева и Ралица Гаврилова.