Извънредни мерки, заради втори случай на птичи грип
Извънредни мерки, заради втори случай на птичи грип / снимка, novini.bg

Извънредни мерки за сигурност са въведени от страна на Българска агенция по безопасност на храните във връзка с констатирано и обявено първично огнище на „птичи грип" (H5N1) в с. Константиново, Област Бургас. Мерките имат за цел недопускане на разпространението на вируса сред домашни птици.
Въвеждат се 3-километрова предпазна зона около огнището и 10 километрова наблюдавана зона. Предпазната зона обхваща с. Констатиново, а в наблюдаваната зона влизат следните населени места: от Община Бургас - гр. Бургас, кв. Меден Рудник и кв. Горно Езерово, както и селата Върли Бряг и Димчево; от Община Камено - с. Черни връх, с. Полски извор и с. Ливада; от Община Средец - с. Драчево и Дебелт и от Община Созопол - с. Присад.
В с. Константиново ще бъдат умъртвени по хуманен начин всички домашни птици, които попадат в обявената 3-километрова предпазна зона. Предстои преброяване, регистрация и клинични прегледи на птиците в предпазната и наблюдаваната зона от страна служителите на Агенцията. От страна на Областната дирекция по безопасност на храните следва да унищожат чрез загробване всички птичи продукти. Помещенията за птици, оборудването, транспортните средства, дворовете и улиците в населеното място е необходимо да се почистват механично и да бъдат дезинфекцирани неколкократно.