Големите победители на Сурва 2015
Големите победители на Сурва 2015 / БГНЕС

Сурвакарските групи от радомирското село Долни Раковец и пернишкото Кралев дол са носители на голямата награда - златна маска от приключилия снощи в Перник 24-ти Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва 2015".

Снимки от фестивала вижте тук

При кукерските групи златната маска отиде в старозагорското село Дъбене. Със сребърна и бронзова маска са наградени за представянето си в раздел Кукери групите от бургаското село Вресово и Ивайловград.

Отличията сребърна и бронзова маска при сурвакарите са присъдени на групите от две пернишки села - Витановци и Лесковец. Наградите на кмета на община Перник инж. Иван Иванов са за маскарадните групи на пернишкото Селищен дол и ямболското село Кабиле, както и за "кончето" от групата на монтанското село Габровница.

Награди са присъдени и от името на областния управител на Перник Ирена Соколова, а двете отличия на президента на ФЕКГ Хенри Ван дер Кроон журито е присъдило на групите от благоевградския квартал "Струмско" и русенското село Кошов.

Награди за представянето в международния фестивал в Перник са присъдени в общо 17 категории, като носителите на отличията са определени от жури с председател проф.д-р Георг Краев. Сред специалните награди е и тази на фирмите "Рекоул" и "Минно дружество - Белоградчик", които изпращат на уикенд в Белоградчик 7-годишния Веселин Минов, представил се като "малкото тъпанджийче" в групата на село Лобош.

По традиция за седми път във фестивалните дни се проведе и sms- гласуване от страна на публиката, като с най-много гласове е подкрепена сурвакарската група на брузнишкото село Долна Секирна, които са и носители на голямата награда - златна маска от предходното издание на фестивала.

На второ и трето място във вота на зрителите са групите на благоевградския квартал "Струмско" и на брезнишкото село Кошарево. Също по традиция, един от гласувалите, определен чрез жребий, отива на 5-дневна екскурзия до Венеция по време на карнавала през февруари. Късметът тази година се падна на 42-годишната Валерия Кирилова от Перник. По професия дамата е шивачка и е гласувала за групата на село Черна гора.

С наградата на името на създателя на фестивала в Перник - Йордан Николов тази година бе удостоен ръководителят на фестивалния център Кирил Манов.

Верен на стила си да представя и хубавото и недоброто, председателят на журито на 24-ия Международен фестивал на маскарадните игри в Перник - проф. д-р Георг Краев заяви, че един от приятните мигове в живота е да бъдеш на празника Сурва, като за групите е категоричен, че на фестивалната сцена са си дали среща умеещи и неумеещи групи да представят традициите си.