Дядо Серафим ориса лозята на Бошкилови
Дядо Серафим ориса лозята на Бошкилови / Пресцентър

Неврокопският митрополит Серафим и свещеници от епархията извършиха църковен ритуал по зарязване в лозовите масиви на благоевградския предприемач Николай Бошкилов, разположени в санданското село Ласкарево.

По стар християнски обичай бе почетен Свети Трифон - покровителят на лозарите и винарите.

Дядо Серафим ориса лозята на Бошкилови
netinfo

Лично владиката Серафим заряза първите лозови пръчки с благословия за плодовита реколта и спорна стопанска година, а Бошкилов ги поля с червено вино.

Кръстю и Николай Бошкилови пожелаха здраве и сили на работниците си, които от години се грижат за насажденията, както и на всички присъствали на Трифонския ритуал.

Дядо Серафим ориса лозята на Бошкилови
netinfo

По време на службата на дядо Серафим изгря ярко слънце, веднага след това заваля тих дъжд, което хората в района счетоха за Божия благословия и се помолиха да им върви по вода през настоящия сезон.

За празника в лозовите масиви пристигнаха кметът на Сандански Андон Тотев, земестникът му Младен Тимчев, производители от околните села, гостуваха приятели и колеги на Бошкилови от Благоевград и София.

"Честит празник на всички лозари и винопроизводители. Дано стопанската година да е добра и благополучна за всички. С много здраве и труд да произвеждаме и консумираме виното - този божествен елексир", приветства гостите Николай Бошкилов.