Незаличимо и в Казанлък
Незаличимо и в Казанлък / netinfo


45 табла- снимки и текстове, запечатали мигове от събитията, през погледа на журналистите от няколко епохи, показва БТА в Казанлък.
Уникалната изложба се открива на 3-ти февруари в Информационния център в Казанлък и ще може да бъде видяна в следващите 2 седмици.
Експозицията е под надслов: „Незаличимо" и е посветена на 115 годишнина на една от най-старите информационни агенции в Европа, каквато е Българската телеграфна агенция.


Фотосите разказват какво е вълнувало България през 19, 20, 21 век - до днес: от Освобождението и първата Конституция, през първите години на Княжество и Царство България, войните, въстанията, съпротивата, Народната република, демократичните промени, членството в НАТО и ЕС.
Освен снимки от архива на агенцията, интересно за посетителите ще бъде да се запознат с текстове, писани от журналисти от различни поколения, работили за БТА: какъв език са използвали, как е бил възприеман, как медиите са улавяли пулса на деня и кое от дневния ред е било значимо за обществото.
Показаните в Казанлък фотоси са част от над 4 -те милиона снимки, които се пазят в архива на агенцията.
Най- старата снимка, която се показва в изложбата е от 1895 години- на роднините на Васил Левски, по време на откриването на паметника му в София.


Назад в годините за БТА са работили значими имена на българския културен и обществен живот като Йордан Йовков, Николай Лилиев, Димитър Бояджиев, Йосиф Хербст, Петър Увалиев, Цветан Стоянов, Серафим Северняк, Стефан Продев и др.