„Ислямска държава обезглави и втория японски заложник
„Ислямска държава обезглави и втория японски заложник / снимка: БГНЕС, архив

Бойци на джихадистката групировка "Ислямска държава" публикуваха видео, в което твърдят, че са екзекутирали японския заложник Кенджи Гото, съобщава Ройтерс, позовавайки се на американския център за следене на ислямистите в интернет САЙТ (SITE).

Видеото показва мъж с качулка, който стои над Гото, опрял нож в гърлото му. В следващия кадър се вижда тяло с поставена върху него глава.

Обръщайки се към японския премиер Шиндзо Абе, мъжът казва: "Заради безразсъдното ви решение да се включите във война, която не можете да спечелите, този нож не само ще убие Кенджи, но също така ще продължи да лее кръв навсякъде, където намери ваши хора. Нека кошмарът за Япония започне!"

Асошиейтед прес отбелязва, че разпространеното днес видео показва боец с британски акцент, който обезглавява японския журналист.

Японският министър на отбраната Ген Накатани заяви, че видеото"с голяма степен на вероятност" е автентично.

"Полицията смята, че на видеото действително е заснет Кенджи Гото", заяви министърът пред журналисти.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе свика извънредно заседание на Националния съвет за сигурност на страната във връзка с разпространения видеозапис, показващ екзекуцията на Кенджи Гото от "Ислямска държава".

Абе осъди предполагаемото убийство на журналиста и обеща сътрудничество с други страни, за да бъдат подведени под отговорност виновните.

"Япония няма да се предаде пред тероризма", подчерта той.

Барак Обама и Франсоа Оланд също осъдиха убийството на японския заложник

"Заедно с широката коалиция от съюзници и партньори Съединените щати ще продължат да предприемат решителни действия за отслабването и пълното унищожаване на ИДИЛ", заяви Обама.

Наричайки убийството "варварски акт", американският държавен глава изрази съболезнования на роднините и близките на Гото и подчерта солидарността си с народа на Япония, предаде ТАСС. Той също така благодари за участието на Япония в международните усилия за решаването на ситуацията в Близкия изток и за оказването на помощ на жителите на региона, пострадали при различни конфликти.

От своя страна френският президент Франсоа Оланд също "осъди с максимална твърдост бруталната смърт" на японския заложник.

„Ислямска държава" е убила единия от двамата японски заложници

На 20 януари "Ислямска държава" даде на Япония срок от 72 часа да плати 200 милиона долара откуп за двамата си граждани - Харуна Юкава и Кенджи Гото, отвлечени в Сирия, като в противен случай заплаши, че ще ги убие.

Харуна Юкава бе убит на 24 януари.

Източник: БТА