Борис Джонсън: Джихадистите са загубеняци, които гледат много порно
Борис Джонсън: Джихадистите са загубеняци, които гледат много порно / Guliver/Getty Images

Мюсюлманската общност в Лондон, включително духовните лица, трябва да правят "значително повече", за да предотвратяват радикализирането на отделни нейни членове, заяви днес кметът на британската столица и един от най-популярните политици в страната Борис Джонсън, цитиран от ТАСС.

Според него инициативите за противодействие на екстремизма трябва да бъдат предлагани от "самите мюсюлмански лидери". Техните усилия, обаче, засега са неубедителни и те не успяват да обяснят на бъдещите терористи недопустимостта от насилие и проливане на кръв, отбеляза Джонсън, цитиран от ТАСС.

"Аз много често се сблъсквам с представители на мюсюлманската интелигенция, които само търсят поводи да обвинят някого в ислямофобия. Обаче те и досега не могат достъпно да обяснят защо последователи именно на тази религия най-често тръгват по грешен път... Причината е, че духовните лидери насочват цялата си убедителна риторика на погрешен адрес", подчерта Джонсън.

Кметът на Лондон изказа и както винаги оригинално мнение за това какво тласка жителите на неговия град да отиват да воюват в Ирак или Сирия на страната на ислямистите, посочва Франс прес. Според него радикалните религиозни идеи намират почва само "сред тези, които нямат успех сред жените".

Тяхната неспособност да установяват нормални отношения с жените ги кара да се чувства пълни неудачници и да мислят, че целият свят е против тях. "Това не са само мои предположения. По този въпрос има официален доклад на британското контраразузнаване МИ-5, казва Джонсън в интервю за таблоида "Сън", цитирано от Франс прес.

Ако се проучи психологическият портрет на терориста, то в него винаги изпъква ниската самооценка, умножена по зависимостта от порнографията и мастурбирането. На тези хора изобщо не им върви с жените и затова търсят отдушник в нещо по-достъпно, например в религиозния екстремизъм".

Това далеч не е първото рязко изявление на лондонския кмет по адрес на ислямските фанатици, отбелязва ТАСС. Миналата година той предложи да бъдат лишавани от британско гражданство мюсюлмани, воюващи зад граница. Сега тази инициатива активно се обсъжда от правителството. Според данни на британските власти понастоящем не по-малко от 500 британци воюват в редиците на джихадистката групировка "Ислямска държава".

Източник: БТА