България е на опашката в Европа по съоръжения за зимен туризъм
България е на опашката в Европа по съоръжения за зимен туризъм / снимка: БГНЕС
България е на опашката в Европа по съоръжения за зимен туризъм
77731
България е на опашката в Европа по съоръжения за зимен туризъм
  • България е на опашката в Европа по съоръжения за зимен туризъм

България заема последно място по ски зони и ски лифтове в Европейския съюз, но имаме повече туристи отколкото Словения. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова на кръгла маса с бранша за развитието на планинския туризъм. А по въпроса дали да има повече ски писти председателят на българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин предложи референдум заедно с местните избори.

По думите на министъра на туризма на фона на сравнение с други дъргави в ЕС е много важно да предприемем конкретни стъпки в посока максимално да се развива зимният и в частност ски туризмът с уточнението, че няма да се кръстосват всички планини с лифтове и ски писти.

„Както нашите приятелски и партньорски държави от Австрия, Германия, Франция, Италия, Словения, Чехия, Андора са успели да направят това, вярвам, че с общи усилия ние също ще можем да го направим и да се изкачим от последно място поне в първите три по отношение на развитието на зимния туризъм у нас", каза тя.

Министърът на спорта Красен Кралев пък обясни, че състоянието на сегашната инфраструктура не позволява развитието на ски спортовете - един от основните приоритети на министерството. "За нас най-важно е здравето на нацията", каза министър Кралев. Той допълни, че е поръчан анализ, който да покаже до колко икономии в здравеопазването ще доведе всеки лев, инвестиран в хората. Това ще бъде нашата политика, здравето на нашите деца е приоритет и затова е необходимо наличието на спортна инфраструктура, каза Кралев.

Според Андрей Ковачев от сдружение „Балкани" обаче България не трябва да се сравнява със страни като Австрия или Андора, а с Гърция, която е със сходни условия и трябва да се разполагаме спрямо ресурсите си. „Да, не е лошо да развиваме спорта, но това е преди всичко икономика, а не развитие на спорта. За това трябва да си дадем ясна сметка и в тази икономика влиза и понятие като устойчивост - по отношение на природните ресурси, по отношение на икономиката, на приходите, които ще донесе на населението в дългосрочен план", каза той.

Председателят на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин направи предложение за разрешаване на въпроса. „В ситуация на демокрация хората решават спорните въпроси. Не можем ли с местните избори тази година да направим допитване до хората, да кажат те думата си", попита Рагин.

След две седмици предстои следващата кръгла маса за развитието на туризма.