Стойнев: Кабинетът „Орешарски стабилизира икономиката, но не оцеля политически
Стойнев: Кабинетът „Орешарски стабилизира икономиката, но не оцеля политически / снимка: БГНЕС, архив

БСП разкритикува правителството и заложените приоритети от кабинета „Борисов".

От левицата посочват, че управленската програма на втория кабинет на Бойко Борисов е "напълно ампутирана от защита на националните интереси" и предлага дисбаланс във външната политика, особено по отношение на Русия.

Голямата новина от програмата на четворната коалиция е една - реформи няма да има, заяви Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна и изброи 13 фатални грешки в документа. Според социалистите "правителството с реформаторски претенции и със заявка за пълен мандат" е показало липса на виждане какви дългосрочни цели иска да постигне.

„Това е възможно най-слабата управленска програма, предлагана през последните двадесет години", отбеляза Стойнев.

Депутатът посочи, че над 10 процента от мерките в програмата са подготовка на анализи и писане на нови стратегии. Т.нар. реформи били твърде ограничени, неясни като цел и не решавали нито един от проблемите на икономиката.

"Няма ясен ангажимент за присъединяване към банковия съюз, а мъгляви фрази за политическо решение. Няма и ангажимент и срокове за присъединяване към валутния механизъм 2, в това отношение този документ е отстъпление от предишната програма на ГЕРБ", коментира Драгомир Стойнев.

По думите му, въпреки заклинанията, че ще се подпомагат малките и средни фирми,
основна жертва на политиката на това правителство ще бъдат именно те. Най-слабата част от програмата е в областта на инвестициите, тя създава правна, данъчна икономическа несигурност в инвеститорите, посочи още Стойнев.

Замразяват се 14 социални плащания за майките, децата, хората с увреждания и това ще продължи до далечната 2017 г. Липсват мерки за овладяване на проблемите с бежанската вълна, отчетоха още от "БСП лява България".

"Правителството на Орешарски стабилизира икономиката, но не оцеля политически. Кабинетът "Борисов" 2 също съществува в парадокс - той се закрепи, но рисковете за икономиката растат", коментира Драгомир Стойнев, цитиран от БТА.

Призоваваме правителството да внесе програмата си за дебат в парламента, както направихме ние, добави той.