Помилваха най-зловещия убиец от времето на апартейда в ЮАР
Помилваха най-зловещия убиец от времето на апартейда в ЮАР / Thinkstock/Getty Images

Южноафриканският министър на правосъдието съобщи, че е решил да освободи условно след повече от 20 години в затвора Юджийн де Кок, най-зловещия убиец от времето на режима на апартейд. Де Кок е отговорен за отвличания, изтезания и убийства на чернокожи активисти през 80-те и началото на 90-те години на миналия век, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

"В интерес на националното помирение и поради това, че се разкая за извършените престъпления и помогна на властите да намерят останките на някои от жертвите, реших Де Кок да бъде пуснат условно на свобода", заяви министърът Майкъл Масута. Но отказа да разкрие условията, при които бившият полковник от полицията излиза на свобода.

Де Кок, който днес е на 66 години, получи през 1996 г. присъда от 212 години затвор за 89 престъпления, извършени докато е бил начело на секретно антитерористично полицейско звено.

Комисията за истината и помирението, създадена след падането на режима на апартейд да разкрие и евентуално да амнистира престъпленията от тази епоха, го помилва за голяма част от престъпленията му, включително за два атентата и 12 убийства на активисти на движението против апартейд. Тя обаче отказа да го амнистира за убийството на петима души през 1992 г., след като установи, че жертвите не са имали никаква връзка с движението, и го остави в затвора.

По време на съдебния процес, както и пред комисията, Юджийн де Кок, който определяше сам себе си като "убиеца на държавата", хладнокръвно разказа за зверствата, извършени от неговото полицейско звено, без да скрие нито една подробност и оправдавайки действията си като политическа поръчка, припомня АФП.

Източник: БТА