Росен Плевнелиев: Д-р Желев зададе посоката, която следваме и днес
Росен Плевнелиев: Д-р Желев зададе посоката, която следваме и днес / снимка: БГНЕС, архив

Смъртта на д-р Желю Желев е тежка загуба за България и за световната демократична общност, заявява държавният глава Росен Плевнелиев по повод кончината на д-р Желев, цитиран от прессекретариата на президента.

„С дълбока покруса научих за кончината на големия българин, политик, държавник и човек д-р Желю Желев - тежка загуба за България и за световната демократична общност”, се казва в съболезнователното писмо на държавния глава Росен Плевнелиев до близките на президента на България (1990-1997 г.) Желю Желев, който почина внезапно днес.

„С живота си и с делото си д-р Желю Желев зададе посоката, която продължаваме да следваме и днес - на държава и народ, които вървят все по-уверено по единствения възможен път на българите - за изграждане на демокрация от европейски тип, за човешки права и свободи”, се посочва още в писмото на президента. Плевнелиев отбелязва, че ще помним д-р Желев с несломимия му и борбен дух в защита на ценностите на демокрацията и хуманизма.

„Първият демократично избран президент на България е символ на мирния преход, на толерантността и на търсенето на национално съгласие, за да имаме всички ние, като българи и европейци, своето достойно бъдеще”, заявява още Плевнелиев.

„Като съзнавам, че не могат да бъдат намерени думи, които да облекчат болката от неописуемата Ви загуба, от името на българския народ и от свое име поднасям искрени съболезнования! Поклон пред светлата му памет!”, е написал още Росен Плевнелиев в писмото си до близките на д-р Желю Желев.

С президента Желев се познавахме отдавна, били сме много пъти заедно, говорили сме за България, за демокрацията, за човещината в политиката. Многото думи са излишни, каза пред журналисти вицепрезидентът Маргарита Попова по повод на кончината на президента Желю Желев.

Тя добави, че днешният ден е тъжен и тъгата ще продължи много дълго време, защото той ще ни липсва. Винаги един човек, който е надраснал времето си, обществото, човек - пример, липсва и мястото остава празно. Нищо повече не мога да кажа, защото ми е тъжно, каза Попова.