Масов протест срещу изграждането на депо за отпадъци край Разлог (СНИМКИ)
Масов протест срещу изграждането на депо за отпадъци край Разлог (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

Със скандирания „Оставка” стотина жители на разложкото село Баня отново излязоха на протест срещу изграждането на регионално депо за отпадъци край селото.

Подкрепиха ги жители на Разлог, Банско и околните села - Горно и Долно Драглище, Добърско и Годлево. Всички те са заканиха, че ще умрат, но няма допуснат първа копка на проекта на стойност 12 889 164 лв. Депото, което протестиращите наричат бунище, ще обслужва общините Банско, Разлог, Белица и Якоруда.

Протест започна тази сутрин в 8.00 ч. на мястото, където са фургоните до шосето С. Баня-Долно Драглище. Вторият протест се проведе пред параклиса „Чудесата на Света Троица”. Тук са поставени информационните табели, протестиращите очакваха днес да бъде направена първата копка на проекта. След като никой не дойде те се усъмниха, че тя е направена някъде на друго място.

Протестиращите носеха плакати с текст: „Да спасим разложката котловина”, „Не заблуждавайте, зад обещанията за модерно депо стои боклучарник”, „Екоминистерството = екоунищожение” и други.

Протестът е срещу безумното решение на шепа бивши и настоящи властимащи да погубят едно прекрасно райско кътче, с над 72 минерални извора, с изключително целебна сила и уникална природна даденост. Последваха викове „Оставка” по адрес на общинското ръководство.

Според протестиращите, въпреки редицата законови нарушения, строежът на сметището ще стартира всеки момент, теренът се разчиства, изсечени са стотици над 60-годишни борови дървета.

Протестиращите искат цялостна проверка на документацията в община Разлог и замразяване изграждането на депото, до изясняване на случая.

Масов протест срещу изграждането на депо за отпадъци край Разлог (СНИМКИ)
netinfo

Масов протест срещу изграждането на депо за отпадъци край Разлог (СНИМКИ)
netinfo

Според тях мястото, отредено за депо е богато на природни дадености, минерални извори с дебит, втори в България след Велинград - 101 л/сек, наличие на археологически и културно-исторически паметници, а в непосредствена близост до бъдещото сметище тече пълноводната река Драглишка, изпълнена с рибни пасажи. Перспективата за развитие на всякакъв вид туризъм е отлична - освен, ако не се изгради сметището, което ще провали всеки замисъл и инвестиция в тази посока.

Проектът за сметище е от 2004 г., когато кмет на община Разлог е Любен Татарски. По негово време е учредено сдружение Места - 4 и община Разлог е определена за водеща в сметосъбирането на четирите общини - Разлог, Якоруда, Белица и Банско. От този ден започва геноцида над с. Баня, в чието землище се предвижда изграждането на регионално депо-бунище.

Масов протест срещу изграждането на депо за отпадъци край Разлог (СНИМКИ)
netinfo

Тъй като не са изградени обиколни маршрути, сметоизвозните коли неизбежно ще преминават на около 20 м от много къщи в Баня, а на други непосредствено под прозорците и вратите им. Това противоречи на разпорежданията на РИОСВ-Благоевград. На около 200 м от сметището има два цеха с над 30 работника, които ежедневно ще бъдат подложени на прахово и психосензорно въздействие, както и цялото население на с. Баня. Най-обезпокоителното е, че са налице рискове за живота и здравето на населението, обясниха протестиращите.

Те се зарекоха, че с всички възможни средства няма да допуснат изграждането на депото.

Източник: БГНЕС