Съдът възстанови Мая Радева за директор на парк „Българка”
Съдът възстанови Мая Радева за директор на парк „Българка” / снимка: Dariknews.bg, архив

С решение от 26 януари Габровският районен съд възстанови на поста директор на Природния парк „Българка” Мая Радева, която беше уволнена през лятото на миналата година.

Уволнението е незаконно и като такова е отменено. Мая Радева е възстановена на длъжността, четем още в мотивите от решението на съда.

Съдът осъжда Изпълнителна агенция по горите да заплати сумата от малко над 7000 лв., като обезщетение по чл.225 ал.1 от КТ за времето от 6 юни до 6 декември 2014 г., заедно със законната лихва, считано от 6 август 2014 г. до окончателното изплащане на сумата. Агенцията трябва да заплати и разходите по делото.

Решението подлежи на обжалване пред Габровски окръжен съд в двуседмичен срок считано от 29 януари 2015 г.

Скандалът в парк „Българка” избухна през февруари миналата година, когато Али Алиев бе назначен за временно изпълняващ длъжността директор. Пред Dariknews.bg той уточни тогава, че титулярката Мая Радева е катастрофирала седмица по-рано и това е наложило да излезе в болнични.

Малко по-късно се оказа, че в парка се извършва одит на четири големи проекта.
Временният директор Али Алиев все пак спечели конкурс за длъжността, а от местната структура на БСП се обявиха против назначението.

Мая Радева е дългогодишен директор на Природен парк „Българка”. Тя е част от екипа, създал защитената територия.