Нови паркинги ще строят до Морската градина
Нови паркинги ще строят до Морската градина / Dariknews.bg

Община Варна обследва терени около бул. „Княз Борис I”, които са подходящи за изграждането на открити паркинги. Това стана ясно по време на днешното заседание на комисията по архитектура към местния парламент. Става въпрос за места от страната на квартал “Чайка”, Морската градина и в района между ресторант „Хоризонт“ и Делфинариума.

Зам.-кметът по инфраструктурните въпроси Христо Иванов обясни, че идеята е варненци и гостите на града, които искат да се разходят в градината, да има къде да паркират. Предвидени са и места за автобуси. Паркингите ще струват 1,5 млн. лв., а скоро предстои да се възложи проектирането. Кметската администрация е заложила и 3,7 млн. лв. за благоустрояване на Приморския парк и прилежащото пространство пред централния вход.

Нов светофар за пешеходци пък ще бъде поставен на бул. „Цар Освободител“ до спирките към квартал „Победа“. За целта ще бъдат отделени над 22 000 лв. Решението е взето след редица преписки на граждани, а въпросът не един път е поставян пред кметската администрация.

През 2015 г. от общината са заложили 9,014 млн. лв. за рехабилитация на уличната мрежа, както и 3,68 млн. лв. за основни ремонти. 5,420 млн. лв. ще отидат за придобиване на дълготрайни материални активи. Сред включените за основен ремонт инфраструктурни обекти са ул. „Иван Церов“, в участъка от бул. „Сливница“ до бул. „Цар Освободител“, както и бул. „Христо Ботев“ и площад „Св. Св. Кирил и Методий“ до бул. „Владислав Варненчик“.

Предвижда се да бъде довършена и реконструкцията на бул. „Трети март“. За нея са предвидени 1 млн. лв. Реконструкция ще има и на ул. „Ана Феликсова“ и ул. „П. Алипиев“ във „Възраждане“.