Съветничка играе Мahjong, докато кметът отчита контрола над инвестициите
Съветничка играе Мahjong, докато кметът отчита контрола над инвестициите / DarikNews.bg

В началото на днешното заседание на ОбС в Габрово местна парламентаристка от опозицията, която не е от групата на БСП, предпочете да наблегне на популярната в някои среди игра Мahjong.

Вместо да се задълбочава над отговорите, които кмета Таня Христова даваше на съветници от левицата, колежката им разцъкваше правоъгълничетата на електронната игра на служебния лап-топ, предоставен за нуждите й като съветник.

Така тя пропусна да чуе как управляващите контролират всички инвестиции в Габрово.

Председателят на групата на управляващата партия ГЕРБ Димитър Михайлов и колегите му внимателно слушаха какво казват кмета, заместника му и служителите от администрацията.

Съветничка играе Мahjong, докато кметът отчита контрола над инвестициите
netinfo

Таня Христова отговори на питане на Лена Енева от БСП, свързано с тази важна тема:

"Уважаема г-жо Енева, контролът по изпълнението на строителните проекти в града се осъществява като текущ, финален и последващ. Текущо качеството на проектите се следи от екипите за изпълнение, съвместно с екипите на строителния надзор.

В обхвата на контролните функции се включва цялостно изпълнение на строежите, съобразно одобрените инвестиционни проекти, контрол по изпълнението на работните програми на строителите, мерките, свързани с безопасността на строителството и опазването на околната среда.

Контролът включва и всички етапи на технологичните процеси. Той предхожда приемането на извършеното строителство за целите на разплащане на междинните строителни актове".

Докато Таня Христова отговаряше съветници от левицата трескаво обменяха мнение за чутото!

Съветничка играе Мahjong, докато кметът отчита контрола над инвестициите
netinfo

Таня Христова продължи с информация за финалния контрол:

"Финалният контрол, след като бъдат извършени включените в проекта дейности, включва пълен обход на обектите, с цел финални инспекции. Извършва се както проверка на експлоатационното състояние на обектите, така и проверка на състоянието на строителната площадка, по която строителите следва да отстранят всички отпадъци. Както и всичко използвано при строително-ремонтните работи.

Последващият контрол, конкретно по строителните дейности по Водния цикъл, включва едногодишен период за отстраняване от строителя на евентуални дефекти.

Изпълнителите представят гаранция за изпълнение на договорите в полза на възложителя, която е с валидност след срока за съобщаване на дефекти, а от всеки междинен акт се удържат 10%, които се освобождават след издаване на сертификат за приемане. А останалата половина срещу банкова гаранция".

Лена Енева и Кристина Сидорова коментират позицията на групата си по време на днешното заседание на ОбС.

Съветничка играе Мahjong, докато кметът отчита контрола над инвестициите
netinfo