Реформаторите искат оставки по върховете на БНБ и КФН
Реформаторите искат оставки по върховете на БНБ и КФН / снимка: БГНЕС
Реформаторите искат оставки по върховете на БНБ и КФН
77686
Реформаторите искат оставки по върховете на БНБ и КФН
Реформаторите искат оставки по върховете на БНБ и КФН
  • Реформаторите искат оставки по върховете на БНБ и КФН
  • Реформаторите искат оставки по върховете на БНБ и КФН

Реформаторският блок поиска оставката на ръководствата на БНБ и КФН, а поводът - кризата с КТБ и съмненията за работата на пенсионните фондове. От блока призоваха депутатите заедно да настояват за прекратяване на мандатите на ръководствата на финансовите регулатори и ако не ги получат, с акт на парламента това да се случи.

През изминалите години на криза БНБ и КФН не са поддържали финансовата и икономическата стабилност, както и не са помагали спестяванията на хората да се превръщат в инвестиция в икономиката, посочиха реформаторите в декларация, представена в пленарната зала.

Съпредседателят на групата на блока Радан Кънев обобщи, че двете институции са се превърнали във фактор на нестабилност за финансовата системата на страната.
„Необходимо е еднозначно и единно да поискаме оставката на ръководствата на финансовите регулатори и ако не я получим, чрез решителен акт на парламента да прекратим мандатите им", каза Кънев.

В мотивите си съпредседателят на групата на РБ се позова и на личния си опит. „През цялото си следване съм работил в бакалия и се научих на две неща. Едното е, че когато парите ги няма, някой ги е откраднал, това е сигурно. Второто е, че когато не изриташ крадеца навреме, накрая при ревизия плащат всички. Обръщам се към вас с молба да не допуснем накрая отново да платят българските граждани", каза той.

Всеки месец се иска оставката на Искров по морални съображения, но оставка няма, коментира председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ по повод искането на коалиционните партньори от РБ за оставки на ръководството на БНБ.

Стоянова обясни, че шефът на БНБ не може да бъде отстранен и чрез законови промени, защото ще бъде нарушение на европейските правила и независимостта на БНБ, а намесата на политиците би била опасна според нея. Финансовият министър Владислав Горанов пък също за пореден път заяви, че Искров трябва да понесе отговорност и да има оставка. Така и не стана ясно обаче как освен ако Искров сам не я подаде.

Досега ГЕРБ на няколко пъти поиска оставката на управителя на БНБ, тъй като парламентът може да прекрати правомощията му предсрочно само по негово желание. Засега Искров не дава признаци да го направи, въпреки че още в началото на кризата с КТБ заяви, че е готов за такава стъпка, ако 42-ото Народно събрание се обедини около името на нов управител.