Министър Павлова дава старт на  информационна кампания за санирането във Варна
Министър Павлова дава старт на информационна кампания за санирането във Варна / Дарик Варна, архив

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще даде днес начало на информационната кампания за саниране във Варна.  В 11 часа в зала „Пленарна" на общината министър Павлова ще даде пълна информация за програмата за безплатно саниране. Домоуправителите и всички заинтересовани граждани са поканени да присъстват. Те ще могат да получат пакет документи и разясняване на стъпките, които трябва да се извървят, за да могат максимално бързо да започнат работа.

На срещата ще присъстват кметът Иван Портних и областният управител Стоян Пасев. „В районните администрации във Варна вече са създадени звена, които ще бъдат в помощ на хората при кандидатстване по националната програма за саниране на жилища", заяви преди дни кметът Портних. Той припомни, че към момента около 900 са кооперациите, които отговарят на изискванията за саниране.

„Като община работим по стартиране на процедурите за избор на изпълнители на енергийния одит и технически паспорти, както и за проектиране и изпълнение на обектите. Важно е да не се губи време. Хората, които искат да кандидатстват, максимално бързо трябва да регистрират сдружения на собствениците. Това е техен ангажимент, а всичко останало като организация и логистика ще бъде извършено от общината в тясно взаимодействие с районните администрации", поясни кметът.

МРРБ вече публикува пакета от документи, включващи методически указания към общините и сдруженията на собствениците, както и необходимите образци за кандидатстване по програмата. Те могат да бъдат открити ТУК.