Наръчник за оцеляване при инвазия за литовските ученици заради Русия
Наръчник за оцеляване при инвазия за литовските ученици заради Русия / снимка: БГНЕС, архив

Литовското министерство на отбраната раздаде днес в училищата наръчник за оцеляване в случай на чуждестранна инвазия, след като военните действия на Русия в Украйна предизвикаха сериозно безпокойство в Литва, предаде Франс прес.

"Откакто Русия нападна Украйна, литовците започнаха да се питат какво би трябвало да правят при подобна ситуация в тяхната страна", обясни за АФП министърът на отбраната Юозас Олекас.

В наръчника не се споменава Русия като агресор, но министърът каза, че той е написан заради руската военна интервенция в Украйна.

Наръчникът съдържа практическа информация как да се реагира при спешност или при война, как да се криеш в подземие или да избягаш от зона на военни действия. "Ако не успеете да се евакуирате, трябва да се снабдите с оръжие, за да се защитите от бандити", се посочва в него.

В наръчника за оцеляване, качен и на уебсайта на министерството, се изтъква специалния статут на цивилните при война. "Ако ясно покажете, че сте цивилен, е малко вероятно да искат да ви убият", гласи текстът.

В случай на окупация, наръчникът препоръчва на литовците да стачкуват или умишлено да работят зле.

Досега в средните училища са раздадени 2000 екземпляра от наръчника, съдържащ 98 страници. Подготвя се второ издание, което скоро ще бъде доставено в университетите и обществените библиотеки в страната с 3 милиона души население.

Източник: БТА