Административен съд-Шумен отчете по-малко дела за 2014 г.
Административен съд-Шумен отчете по-малко дела за 2014 г. / netinfo

640 нови дела са започнати в Административен съд-Шумен през изминалата 2014 г., което е с 33,4% по-малко спрямо предходната. Това съобщи по време на пресконференция председателят на съда Кремена Борисова. По думите й, се наблюдава сериозен спад в броя на делата, които административните магистрати от Шумен са разгледали през изминалата година. От новообразуваните дела 221 са първоинстанционни, а 419 касационни административни дела.
Общо през миналата година в съда са разгледани 718 дела, от които към 31 декември 2014г. са приключени 655.

От Административния съд за поредна година се похвалиха с добра срочност на правораздаването - 93% от делата са приключени в законния едномесечния срок, като няма нито един случай на оповестено решение след изтичането на едномесечния срок, в който това трябва да стане факт.
Кремена Борисова каза още, че делата стават все по-сложни, което изисква по-добрата и по-отговорна работа на магистратите.

Председателят на Административния съд съобщи още, че през миналата година се е наблюдавала тенденция към повишаване на делата, заведени срещу решения на Регионална дирекция „Социално подпомагане" - 29 на брой. Повечето от тях са заведени във връзка с отпускането на различни помощи.

Борисова коментира и финансовите проблеми в съдебната система заради, които през миналата година средствата в бюджета на Административен съд-Шумен бяха изчерпани още през есента. „"Изключително зле ни се отрази финансовия проблем в съдилищата. Очертава се още една тежка година, защото бюджетът ни е още по-свит", коментира Борисова. Въпреки финансовите затруднения тя заяви, че 2014 г. е приключена без задължения, като през годината издръжката на съда е струвала 29 000 лв.

По време на пресконференцията стана ясно още, че вече е проведена обществена поръчка за избор на изпълнител за ремонт на новата сграда н Административния съд, която се намира до театъра в центъра на Шумен. Процедурата обаче, която се провежда от правосъдното министерство в момента се обжалва. Поради това все още не е ясно кога ремонтът, на приблизителна стойност 1,2 млн. лв., на двата етажа, определени за административните магистрати ще бъде реализиран.