Тежка година изпратиха овцевъдите
Тежка година изпратиха овцевъдите / DarikNews.bg, архив

Тежка 2014 година изпратиха родните овцевъди. „Много хора са пред фалит, макар че държавата реагира за някои от нещата. Стартира нова мярка за подпомагане на селекционните животни. Субсидията е от порядъка на 31 евро на глава, което е истинска революция”, коментира Симеон Караколев, председател на Националната асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна овца.  По негови думи има много недоволни животновъди, защото мярката, насочена само за племенни екземпляри, не е достъпна за всички.

„Около 800 хиляди са всички овце в страната към момента. Преди 25 години техният брой е надхвърлял 8 милиона. Причината е липсата на държавна политика в сектора. Това е кощунство и престъпление. Румъния, с която сме близки като манталитет, има 10 милиона овце”, посочи Караколев. Той съобщи, че работи по проект за рекламиране на млечни продукти. Негово производство ще бъде представено на най- големите хранителни изложения в Европа. „В България бюрократично е невъзможно успешната реализация на пазара. Сами сме си наложили рестрикции”, категоричен е председателят на една от най- големите овцевъдни организации в страната.

Една от цъкащите бомби със закъснител за животновъдите е липсата на ваксини срещу син език. „Топлото време е предпоставка за заразата и ако няма ваксина, през март ще пламне огнище. Ако това се случи, ще бъде пагубно за износа на месо и животни”, допълни Симеон Караколев.