Първи кадри на задържаните българи в Судан
Първи кадри на задържаните българи в Судан / Ексклузивните кадри на част от задържаните българи са на Нова телевизия
Първи кадри на задържаните българи в Судан
77674
Първи кадри на задържаните българи в Судан
  • Първи кадри на задържаните българи в Судан

Хеликоптер на българската авиокомпания "Хели Ер" е бил принуден да кацне в южната част на Република Судан, в района на град Кaдугли. Шестима български граждани - трима души екипаж и трима механици, са задържани от бунтовническата групировка "Народно движение за освобождение на Судан-Север". Това е северното крило на бунтовниците, които се сражават с правителствените части и извоюваха независимостта на Южен Судан.

Инцидентът е станал на 26 януари.

Хеликоптерът на българска авиокомпания е изпълнявал полети по договор със Световната продоволствена програма на ООН.

По информация на мениджъра на българската авиокомпания в Судан, „шестимата българи се намират на сигурно място и се чувстват добре", уточняват от българското външно министерство.

Външният министър Даниел Митов отказа да разкрие подробности около шестимата задържани българи.

„Нашите съграждани са добре. За тях се преговаря на най-високо ниво от ООН. Това можем да кажем за момента", лаконичен беше той. „Не става дума за плен в случая, но повече от това предлагам да не коментираме", допълни министърът.

Член на организацията, похитила българите, е потвърдил пред електронното издание Судан Трибюн, че нашите сънародници са добре. Той е уверил, че те ще бъдат освободени незабавно, след като бъде потвърдено, че са служители на продоволствената програма, а не на правителството в Хартум, съобщава БНТ.

"В понеделник имахме полет на наш хеликоптер, който трябваше да изпълни полет от Румбек до Хартун. Това е техническо прелитане, където в Хартун трябваше да бъде направен технически преглед на хеликоптера и заменени някои от компонентите. Нашият оперативен център забеляза, че хеликоптерът е на едно място, няма скорост, което значи, че е приземен", обясни за Нова телевизия Георги Спасов, председател на борда на директорите на „Хели Еър".

"Първото, което ни мина през ума, е, че е има някаква катастрофа, но при анализа ни направи впечатление, че сигнализацията не сработи. За нас това беше първият сигнал, че с екипажа нещата са благоприятни и че кацането е контролирано", коментира още Спасов.

"Целият ден премина в безпокойство и чак вечерта получихме информация, че екипажът е в добро състояние, настанени в един от лагерите на въоръжените групировки в този район - антиправителствени по отношение на Република Судан. Този район се води забранена зона за полети, но ние не знаехме това", поясни Георги Спасов.

През януари 2011 година трима български пилоти на същата авиокомпания, които също работиха за Организацията по прехраната на ООН, бяха отвлечени от група въоръжени мъже от летище в Ум Шалая в суданската провинция Западен Дарфур. Тогава тримата бяха освободени след 145 дни в плен.