Приемат заявления за безплатното саниране на панелки от следващата седмица
Приемат заявления за безплатното саниране на панелки от следващата седмица / БГНЕС

От следващата седмица започва приемът на заявления по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, която предвижда саниране на панелните блокове у нас. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, след като кабинетът одобри изпълнението на програмата.

За нея е осигурен ресурс от 1 милиард лева под формата на банкова гаранция, който ще се предоставя от Българската банка за развитие. Програмата ще финансира санирането на общите части, смяната на дограмата на прозорците, но не и ремонтиране на самия апартамент след извършването на тези дейности, уточни Павлова. Средства ще се отпускат и за енергийната ефективност на асансьорите в панелните блокове, но няма да се финансира тяхната подмяна.

Всички многофамилни жилищни сгради с над 36 апартамента и проектирани преди април 1999-та година могат да кандидатстват по програмата за безплатно саниране. За целта собствениците трябва да направят събрание и минимум 67 процента от тях да се съгласят на учредяване на Сдружение на собствениците. Дори някой от собствениците да има задължения към общината, сдружението може да кандидатства пред нея за финансиране, но за да се пристъпи към изпълнение на проекта, всички собственици на жилища в сградата трябва да са съгласни.

„Получаваме много обаждания със запитвания „Ами като се ремонтира, ще ни боядисате ли апартамента, ще ни го ремонтирате ли? Ще ни смените ли мебелите, защото ние като ги преместим да дадем достъп, те ще ни се счупят, защото са стари. Ще ни купите ли оборудване?" Не, няма. Програмата финансира единствено и само общи части - дограма, изолация на сградата и всичко, което е извън апартаментите. Вътре в апартаментите ангажимент - и при желание, разбира се - на собствениците е да се направят вътрешни ремонти", каза министър Павлова.

Няма как да бъдат сменени и всичките 240 хиляди асансьора в панелките у нас, заяви още Павлова, и посочи какви дейности ще се финансират при тях - енергийно ефективно осветление; система за пестене на ток в тези асансьори като например, когато не се ползват, лампата да не свети; където е необходимо по елинсталацията, кабелите да бъдат подменени, ако са стари или енергийно неефективни, каза Павлова.

Чрез програмата всички остъклени балкони на панелките ще бъдат унифицирани, според цялостния проект за естетическа издържаност на сградата.