ЕК: Време е за политическо съгласие за ускоряване на реформите в България
ЕК: Време е за политическо съгласие за ускоряване на реформите в България / Guliver/Getty Images

Европейската комисия разпространи поредните доклади за България и за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка. В окончателния документ е записано, че следващите доклади ще бъдат изготвени "след около година".

Първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс коментира в официалното съобщение на комисията по този повод, че политическите неясноти и други предизвикателства са направили задачата за реформи у нас трудни. Все пак е положителен знак, че в много области проблемите бяха отчетени и бяха очертани решенията. Сега е време да се действа. Реформите, обхванати от доклада, ще помогнат за постигането на доверие сред гражданите и инвеститорите, добавя Тимерманс.

България е родина на талантливи и работещи здравата хора, които искат да видят как промяната става и пуска корени. Механизмът остава ценно средство за разгръщането на напредъка и е подкрепен от мнозинството българи. Сега е време да бъде постигнато политическо съгласие за ускоряване на реформите, заявява зам.-председателят на ЕК.

Друг заместник-председател на ЕК - Кристалина Георгиева, заяви, че с доклада си Европейската комисия отчита политическата несигурност през последната година и половина, която забави реформите в България, в това число и в съдебната система.

Оценяваме положително действията на новото правителство за решаване на натрупаните проблеми, на първо място стратегията за съдебната реформа, отбеляза тя, цитирана от пресслужбата на ЕК.

Но ние, както и цялото българско общество, искаме да видим резултати - независима и ефективна съдебна система, успешна борба с корупцията.

Новото българско правителство трябва да навакса изгубеното време и да предприеме стъпките, които да възвърнат доверието на гражданите и на инвеститорите в страната, допълни Георгиева.

Източници от ЕС, свързани с действието на механизма и пожелали да запазят анонимност, коментираха, че приемането от Народното събрание на стратегията за съдебна реформа е най-важното постижение на България в последната година, що се отнася до областите под наблюдение. Ще следим много задълбочено прилагането на стратегията, добавиха експертите.

Според тях борбата с корупцията у нас трябва да бъде по-убедителна. По техните думи по въпроса с организираната престъпност все още съществуват недостатъци. Особено важно е признаването на проблемите, намирането на решенията и постигането на резултати, посочиха източниците.

По тяхното мнение механизмът е спомогнал за прилагането на реформите. Те отчитат от 2007 г. насам голям напредък, който "понякога се постига по-бързо, друг път се бави и затова има още какво да се направи". Експертите отбелязаха, че през март Съветът на ЕС ще оцени тазгодишните доклади за България и за Румъния. В отговор на въпрос те изразиха мнение, че липсват причини за разделянето на двете държави, обхванати от механизма, и за прекратяването на неговото действие първо в едната, а по-късно в другата страна.

Целия текст на доклада можете да прочетете ТУК

Източник: БТА