Русия е продала оръжия за 15 млрд. долара миналата година
Русия е продала оръжия за 15 млрд. долара миналата година / снимка: БГНЕС, архив

Русия е продала оръжия за над 15 милиарда долара през 2014 г., каза президентът Владимир Путин, цитиран от Ройтерс. Той добави, че са сключени нови договори за близо 14 млрд. долара.

Русия е вторият най-голям износител на оръжия в света след САЩ. Путин добави, че Русия е изнесла военна техника за над 60 страни в света миналата година, когато връзките й със Запада бяха сведени до минимум заради конфликта в Украйна.

"Русия ще разширява присъствието си на перспективни оръжейни пазари, като Азиатско-Тихоокеанския регион, Африка, Латинска Америка и Карибския басейн", отбеляза руският президент на заседание в Кремъл на комисията по военно-техническо сътрудничество с други държави.

"Русия е надежден и предвидим партньор на световния оръжеен пазар и не поставя изпълнението на своите задължения в зависимост от текущата политическа конюнктура", подчерта той. Според него износът на високотехнологични военни продукти има важно значение за Русия, особено в сегашната сложна геополитическа ситуация. Това е важно за модернизирането на производството на отбранителната индустрия и помага за решаването на много социални въпроси, посочи Путин.

Източник: БТА