500 водноелектрически централи остават реките у нас без вода
500 водноелектрически централи остават реките у нас без вода / снимка: Dariknews.bg, архив
500 водноелектрически централи остават реките у нас без вода
77638
500 водноелектрически централи остават реките у нас без вода
  • 500 водноелектрически централи остават реките у нас без вода

Близо 500 водноелектрически централи остават реките у нас без вода. Това заяви пред Дарик Андрей Ковачев от сдружение „За дивата природа-Балкани”.

По думите му не е ясно кои от съоръженията функционират и кои просто източват водоемите. Екоактивистът допълни, че ВЕЦ-овете влияят негативно и върху биологичното разнообразие  в реките. По повод Световния ден на влажните зони, 2 февруари, сдружението организира демонстрация в защита на реките в градинката пред Народния театър.

Според Андрей Ковачев още при издаването на разрешителни за строеж на водноелектрическите централи се е позволило те да функционират, без да се гарантира опазването на реките.

„Над 500 са тези водноелектрически централи, които в момента са в Натура 2000, като е трудно  да се каже - кои от тях реално функционират. В буквалния смисъл, след тези централи не остава река. Просто се взима цялата вода, нямаме измервателно устройство, което да измерва колко вода остава в реката и съответно контролът става невъзможен- дали се изпуска екологичен минимум или не, а и по закон този екологичен минимум е много малък”, коментира той.

Екоактивистът поясни, че биологичното разнообразие в реките у нас също е поставено под риск, вследствие на съоръженията.

„Целият живот в реката си отива. Риба няма, другият животински свят също изчезва. Вместо да бъдат екологично средство за производство на електричество, водноелектрическите централи се превръщат в зло за природата и околната среда на България”, заяви още Ковачев.

На 2 февруари в градинката пред Народния театър сдружение „За дивата природа-Балкани” организира демонстрация в подкрепа на опазването на реките в България.

„Там има едни фонтани, в които обикновено лятно време има вода, сега няма. Ние ще демонстрираме как хората могат да карат лодки, кану, да плуват, но ако няма вода, това няма как да стане. Ще направим нещо като хумористично представление”, каза още той.