ЕК: Организираната престъпност и корупцията остават проблем за България
ЕК: Организираната престъпност и корупцията остават проблем за България / Thinkstock/Getty Images

В поредния доклад за България по механизма за сътрудничество и проверка, чието официално оповестяване предстои утре, Европейската комисия е записала, че организираната престъпност и корупцията остават проблем в нашата страна, сочи справка с документа.

Посочва се, че политическата несигурност в последната година не е дала стабилна основа за действие срещу тези явления. Корупцията е сериозен проблем, комисията БорКор не дава резултати, съответни на вложените в нея ресурси и изглежда повече като служба за анализ, се отчита в доклада. Препоръчва се да бъде взет предвид целият анализ на неправителствения сектор в борбата с корупцията.

ЕК добавя, че обществените поръчки носят голяма опасност от корупция. Допълва се, че все още не са приети необходимите законодателни промени по отношение на предотвратяването на конфликта на интереси и незаконното забогатяване. Препоръчва се по-доброто използване на декларациите за имуществото, подавани от лицата на обществени длъжности. Добавя се, че ефективното обвинение и окончателните присъди са основа за изграждането на доверие в антикорупционните стратегии.

Според комисията българската прокуратура е предприела положителни стъпки в приоритизирането на борбата с корупцията, като това е довело до ускоряването на процесите. Като недостатък се посочва, че малко от тези случаи засягат лица на високи длъжности. Отчита се, че понякога делата се бавят в съдебна фаза, преди да бъдат върнати за доразследване в кратки срокове. По повод дейността на специализираните съд и прокуратура се посочва, че вече има резултати, но и че показателно ще бъде разглеждането на повече случаи, свързани с високопоставени лица. Изразена е надежда предвижданите промени в ДАНС да не подкопаят ефективността в тази област.

По въпроса с борбата с организираната престъпност се отчита, че има нарастване на броя на разглежданите случаи през миналата година, но и че присъдите са недостатъчно. Като проблем се посочва застрашеността на свидетелите по съдебните дела. В доклада е записано, че въпреки значителните усилия, отнемането на незаконно добито имущество от престъпни групи е недостатъчно. Изказана е добра оценка за комисията по отнемане на незаконно имущество, която работи при неблагоприятна законодателна рамка.

В новия доклад ЕК не отправя пряка препоръка за приемане на нов Наказателен кодекс, като изразява съгласие за внасянето на спешни промени в настоящия закон и за широкото обсъждане на насоките от нов, при ясна времева рамка. ЕК очаква промени по текстовете, свързани с борбата с корупцията на висшите нива, за разграничение на активната от пасивната корупция, за търговията с влияние.

По въпроса за работата на Висшия съдебен съвет се отчита, че съществуват проблеми при случайното разпределение на делата, в сътрудничеството с неправителствените организации, при назначенията на висши магистрати. Сред приоритетите за настоящата година в тази област е очертан изборът на главен съдебен инспектор и отчитането на проблема със системата за случайното разпределението на делата. Записано е, че изглежда образът на правосъдната система в България ще продължи да бъде увреден до осигуряването на добра система за разпределение на работата на съдиите.

ЕК приветства приетата стратегия за съдебна реформа, предложена от Министерството на правосъдието. Прокуратурата получава добра оценка за приложението на плана за действие на главния прокурор. Препоръчва се въвеждане на солидна методология за оценка на натовареността на магистратите, което би помогнало и в решенията дали отделни съдилища да бъдат закрити и работата им да бъде прехвърляна към вече претоварените съдии.

По въпроса за ефективното прилагане на съдебните решения и премахването на възможностите за бягство на престъпници бяха предприети мерки, но те все още са неубедителни, заключава ЕК. Допълва се, че засега не е сигурно коя от предвидените мерки, сред които и въвеждането на гривни за електронно проследяване, би дала търсения резултат.

Източник: БТА