Заводът за биологично третиране на отпадъци ще е готов през есента
Заводът за биологично третиране на отпадъци ще е готов през есента / снимка: БГНЕС, архив
Борисов лично провери работата по изграждането на завода за отпадъци в с.Яна
77636
Борисов лично провери работата по изграждането на завода за отпадъци в с.Яна
  • Борисов лично провери работата по изграждането на завода за отпадъци в с.Яна

Вече е заложен следващият етап от развитието на Завода за механично и биологично третиране на отпадъци в софийското село Яна в новата Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”. Това заяви екоминистърът Ивелина Василева, която присъства на месечната проверка на изграждането на съоръжението.

Става дума за оползотворяването на RDF горивото, което ще се произвежда от инсталацията и ще служи за нуждите на „Топлофикация-София”. На проверката присъстваха още премиерът Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-кметове и представители на Европейската комисия.

По думите на министър-председателя Борисов Заводът за механично-биологично третиране на боклук край село Яна ще понижи цената за топлоенергия на близо 40 000 домакинства. Той  не пропусна и да отправи нападки към опонентите си от БСП, които според него са водили целенасочена кампания за провалянето на реализацията на проекта за завода.

„30 000-40 000 домакинства на практика от тези 180 000 т, които ще се преработват тук, ще снижат цената на електроенергията. Такива конспиративни мероприятия бяха правени за този завод, така бяха подлъгвани софиянци - квартал по квартал, стачка след стачка, протест след протест, години наред с умисъл да няма завод”, каза Бойко Борисов.

„Нали си спомняте, че преди една година тук социалистите садиха макове. Можеше поне домати и краставици да насадят. Искам около завода само макове да цъфтят. Ще пресадите маковете на Станишев и им го препишете на тях, че са направили завода”, обърна се по време на откриването министър-председателят.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова подчерта, че заради забавянето на изграждането, причинено от обилните валежи през летните месеци, строителството трябва да продължи бързо.

„Това закъснение до голяма степен беше наваксано. Все още има закъснение по отношение на монтажа на оборудването в сградата на RDF, както и при изпълнението на площадковата инфраструктура. Предприети са мерки за наваксването на тези закъснения с повече екипи”, успокои Фандъкова.

В началото на месец август тази година, ще бъдат първите тестове на системите в завода. Очаква се строителството му да приключи в края на 2015-та. Той ще разполага с пет сгради и ще преработва 410 000 тона отпадъци годишно.